Domaće IT tržište raste, smartfoni vrijede milijardu kuna

Iako manji od očekivanog, domaće je informatičko tržište tijekom protekle godine zabilježilo porast, značajan nakon višegodišnjeg stagniranja i pada, zahvaljujući između ostalog i prodaji pametnih telefona.

Prema novom godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics, informatičko tržište Hrvatske u 2014. iskazalo je umjeren rast od 4,1 posto u odnosu na prethodnu godinu te pritom doseglo vrijednost od 6,51 milijardu kuna. Mjereno u američkim dolarima, IT potrošnja je porasla za 3,3 posto u odnosu na 2013. godinu, na 1,13 milijardu dolara.

Dobar dio tehnoloških kategorija u 2014. godini iskazao je rast vrijednosti. U segmentu hardvera najsnažniji skok zabilježile su isporuke pametnih telefona (koji su dosegli udio od 30 posto vrijednosti hardverskog i 17 posto vrijednosti ukupnog IT tržišta) i osobnih računala, dok je blago opala vrijednost isporučenih tablet računala. Izraženiji pad vrijednosti vidljiv je na tržištu poslužitelja te uređaja za pohranu podataka.

S trećinom udjela u hardverskom tržištu Hrvatske, kategorija smartfona vrijednija je od milijarde kuna.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 30 posto, pakirani softver zauzeo je 16 posto, kao i segment osobnih računala u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2014. godini. HT je predvodnik na području usluga u računalnom oblaku.

Ostvareni rezultat gotovo je dvostruko manji od smione prognoze koju je lokalni ogranak IDC-a iznio prije godinu dana, kada su procijenili kako će rast biti oko sedam posto. Za ovu godinu najavljuju nastavak skromnog oporavka IT tržišta (rast od 2,9 posto), što je manje od prošlogodišnjeg rezultata, no svejedno se čini optimističnim.

Naime, tijekom izborne godine i neposredno nakon izbora država – ključan naručitelj i opreme i usluga – u pravilu usporava investicije i narudžbe općenito, pa tako i u IT. Uz to, za očekivati je da segmenti koji su tijekom protekle godine dali značajan poticaj rastu, poput pametnih telefona, tijekom ove godine izgubiti na zamahu zbog povećane zasićenosti tržišta.

U srednjeročnom razdoblju očekuje se daljnje jačanje tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,4 posto na temelju isporuka hardverskih komponenti, IT usluga i pakiranog softvera da bi se dosegla vrijednost od 1,54 milijardi USD u 2019. godini.

‘Blag rast potrošnje na domaćem IT tržištu u prošloj godini godini može se pripisati povećanoj prodaji pametnih telefona te u nešto manjoj mjeri osobnih računala i softverskih aplikacija. Usluge pružene u oblaku, pojačana konkurencija u segmentu podatkovnih centara, učestalije korištenje mobilnih aplikacija te u budućnosti i sve šira primjena interneta stvari (IoT) predstavljati će pozitivne trendove daljnjeg sazrijevanja domaćeg IT tržišta’, napominje Ana Papež, regionalna direktorica IDC Adriaticsa, ‘Na hrvatskom informatičkom tržištu u prošloj godini svjedočili smo nekim svijetlim primjerima poput uvođenja aplikacije SocSkrb te izgradnji dva podatkovna centra u vlasništvu telekom operatera – Hrvatskog telekoma i Vipneta. Strukturni fondovi Europske unije potaknuli su daljnje jačanje start-up scene i nastavak izvozne ofenzive nekolicine domaćih ponuđača softvera i IT usluga.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...