Dr. sc. Dijana Vican novoizabrana je rektorica Sveučilišta u Zadru

Dr. sc. Dijana Vican nova je rektorica Sveučilišta u Zadru. Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta od 35 članova danas je glasovalo njih 33. Dosadašnja prorektorica je u izboru između četiri kandidata dobila 22 glasa.

Za mjesto rektora, uz Vican, natjecali su se Ana Proroković koja je dobila 8 glasova, Emil Hilje za kojeg je bilo troje članova Senata dok za Jozu Rogošića nije nitko dao svoj glas.
On je prije glasovanja sa sjednice Senata udaljen u pratnji dvojice zaštitara.

– Njegov čin bio je neprimjeren ponašanju akademskog građanina. Nije htio prepustiti svoje mjesto članu Senata, a ono što je pritom govorio i radio nikako se ne može nazvati akademskim ponašanjem, istaknuo je dosadašnji rektor Ante Uglešić ipak ne želeći iznositi detalje ovog incidenta.

S druge strane Rogošić, koji je nakon nezakonitog otkaza na Sveučilištu pravomoćnom sudskom odlukom trebao biti vraćen na mjesto pročelnika Odjela za ekologiju objašnjava kako je sa sjednice Senata izbačen jer je smatrao kako je izbor novog rektora bez mogućnosti da on glasa zapravo protuzakonit. Naime, rektor Uglešić je, prema njegovim riječima, nakon što mu je dao protuzakoniti otkaz i uskratio glasovanje kao članu Senata.

Usprkos ovom incidentu, rektorica Vican kojoj mandat starta 1. listopada 2015. godine na slijedeće četiri godine najavila je kontinuitet razvoja Sveučilišta kao humanističko – društvene visokoškolske ustanove.

– Jedan od glavnih ciljeva u mom mandatu je internacionalizacija Sveučilišta u smislu izrade projekata i privlačenja sredstava iz EU fondova kao i nastavak priprema za izgradnju Novog sveučilišnog kampusa prema utvrđenom terminskom planu, istaknula je nova rektorica Vican.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...