Eko Zadar održava predavanje o kompostiranju u stanu

“Jednostavno kompostiranje u stanu – saznajte kako?” naziv je predavanja koje će se održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar 27. svibnja 2015. s početkom u 18:00 sati. Riječ je o predavanju o modelima i mogućnostima kompostiranja u Zadru koje organizira udruga „Eko-Zadar“ u sklopu projekta „Kompostirajamo zajedno“. Norma Fressel, dipl. ing, biol. prezentirat će način kompostiranja u stanu uz pomoć kalifornijskih glista. Vesna Đili, službenica za informiranje u Čistoći d.o.o. govorit će o pravilnom odlaganju biootpada u pripadajuće smeđe spremnike, a bit će pokazan i dvadesetminutni video priručnik autorice Cvijete Bišćević o izradi kompostne kante bez dodatnih troškova, prikladne za korištenje u stanu, a kojeg je producirala Zelena akcija koja je za ovu prigodu ustupila prava za njegovo prikazivanje.

Ovo je prva u nizu aktivnosti u sklopu projekta „Kompostirajmo zajedno“ kojeg će udruga „Eko-Zadar“ provoditi do konca listopada.  Partneri na projektu su Gradska knjižnica Zadar i Planinarsko društvo „Paklenica”. Projekt financira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša, s 9.998.57 kn, te Gradska knjižnica Zadar u materijalnom obliku u protuvrijednosti od 1.200,00 kn.

– U sklopu projekta bit će organizirane i radionica izrade kompostne kante  za domaćinstvo u prostorijama PD Paklenica, te radionica  izrade rotirajućeg kompostera u Vukovarskoj 1. Stanari Vukovarske 1 dobit će komposter a time i permanentno  besplatno hranjivo za bilje i vrtove. Dobit će i letke s uputama o pravilnom odlaganju u komposter, a upute za izradu obje vrste kompostera bit će dostupne i na stranicama udruge „Eko-Zadar“. Praktične radionice osmislila je članica udurge Iva Lukin, dipl. ing. agronomije. Projekt će završiti postavljanjem izložbe o kompostiranju „Spirala života“  16. – 23. listopada 2015. u Gradskoj knjižnici Zadar. Projektom „Kompostirajmo zajedno“  građane/ke informiramo o značaju kompostiranja kao metode smanjenja ukupno odloženog otpada iz domaćinstva, te o vrijednosti komposta u priharni njihovih biljaka, o tome kako pravilno kompostirati i kako bez dodatnih troškova za domaćinstvo mogu sami izraditi, kako male kompostere primjerene za jedno domaćinstvo, tako i veće kompostere primjerene za skupinu domaćinstava, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica.

Prema podatcima iz Izvješća o komunalnom otpadu za 2012. godinu Agencije za zaštitu okoliša objavljenom u 2014. godini, što je posljednje dostupno izviješće, u Zadru je u 2012. godini ukupno sakupljenog komunalnog otpada bilo 38.959,68 tona ili 535,76 kg /stanovniku, pri čemu je zelenog otpada i ostalog otpada koji se može kompostirati ukupno sakupljeno 41,73 tona. Biootpada je odvojeno sakupljeno svega  1,73 tone. Usporedbe radi istodobno je odvojeno  skupljeno 404,07 tona papira, 52,82 tona plastike i 219,50 tona stakla.

Uzme li se u obzir kako je prema podacima iz Čistoće d.o.o., samo tijekom 2014. godine, kada je Čistoća d.o.o. provodila pilot-projekt odvojenog sakupljanja biorazgradivog otpada od ostalog miješanog komunalnog otpada iz domaćinstava na području MO Novi Bokanjac i MO Crno, prikupljeno ukupno 37.5 tona (Novi Bokanjac  26.86 t, Crno 10.64 tona), jasno je kako ostaje mnogo biorazgradivog otpada  na području Grada Zadra koji može poslužiti za stvaranje komposta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...