Htio ratovati u Siriji: Dužnosnik Coca Cole simpatizer IS-a?

Informatički direktor u podružnici Coca Cole u Bangladešu jedan je od dvojice uhićenih zbog sumnje da su namjeravali otići u Siriju gdje bi se borili na strani Islamske države, objavile su u ponedjeljak policija i tvrtka.

Dvojica muškaraca uhićena su tijekom policijske akcije u Dhaki u nedjelju, izjavio je viši policijski dužnosnik Sheikh Nazmul Alam.

Jedan od njih, Aminul Islam, voditelj je odjela informatičke tehnologije u Coca Coli, a istodobno je bio regionalni koordinator Islamske države, dok je drugi, Sakib Bin Kamal, radio kao učitelj u školi u Dhaki, rekao je Alam.

Policijski dužnosnik i izvor iz tvrtke izjavili su za Reuters da je Islam radio za tvrtku International Beverages Private, podružnicu Coca Cole. Izvor iz tvrtke, koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti slučaja, potvrdio je da je uhićeni bio voditelj odjela informatičke tehnologije te da je više dana bio odsutan s posla.

Coca Cola je i službeno priopćila kako joj je poznato da je uhićen njezin zaposlenik.

“Možemo potvrditi da je gospodin Aminul Islam Baig zaposlenik IBPL”, potvrdio je elektroničkom poštom glasnogovornik Coca Cole. “Potpuno surađujemo… s pravosudnim vlastima u tome slučaju”.

Prema Alamovim riječima, uhićeni su priznali da su nagovorili najmanje 25 studenata da se pridruže Islamskoj državi, militantnoj skupini koja je zauzela dijelove Sirije i Iraka.

Posljednjih mjeseci u Bangladešu je uhićeno najmanje 12 osoba zbog sumnje da surađuju s Islamskom državom, za koju se vjeruje da širi svoj utjecaj u južnoj Aziji.

Nejasno je djeluju li militanti organizirani pod imenom Islamske države u svoje ime ili su pak odgovorni središnjici IS-a na Bliskom istoku.

Bangladeš, čijih 90 posto stanovnika su muslimani, svjestan je islamističke opasnosti. Radikalni islamisti su u toj zemlji ove godine ubili tri sekularna blogera, među kojima je i američki državljanin Avijit Roy.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...