Lalovac najavio zakon o stambenom kreditiranju

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u srijedu da bi Vlada mogla predložiti poseban zakon o stambenom kreditiranju i tako riješiti probleme nastale zbog rasta rata kredita u švicarskim francima.

‘Ne ponude li banke uskoro prijedlog rješenja, namjera mi je da u razgovoru s premijerom, ponudim posebni zakon o stambenom kreditiranju’, izjavio je Lalovac uoči dodjele Fininih nagrada Zlatna bilanca.

Kaže da će Vlada ‘još jednom pričekati i vidjeti što će ponuditi poslovne banke’ te da će, ne bude li konkretnog rješenja, razgovarati s premijerom o posebnom zakonu o stambenom kreditiranju.

‘Ukoliko do početka šestog mjeseca ne dođe određeni prijedlog banaka, moj prijedlog će biti da krenemo s posebnim zakonom i riješimo kada netko može napustiti stan, kako se mogu dobivati krediti itd.’, rekao je Lalovac.

No potom je ocijenio da bi takav zakon i inače, bez obzira na napredak u pregovorima banaka, Vlade i dužnika oko problema kredita u švicarskim francima, trebalo donijeti.

Kaže da će Vlada tijekom ljetne saborske stanke pripremiti zakon, koji bi se u Saboru mogao naći u rujnu.

Lalovac smatra kako se pokazuje da banke nisu primjereno upravljale svojim rizicima, a to ne može pasti samo na leđa građana.

Kaže da je za njega ‘potpuno neprihvatljivo da netko bude dužan više nego na početku vraćanja kredita’.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček, zamoljen za komentar Lalovčevih najava o posebnom zakonu o stambenom kreditiranju, Hini je rekao da država mora donijeti zakon o stambenom kreditiranju, jer tako nalaže europska direktiva.

HUB podržava donošenje tog zakona, jer se postojeći zakon o potrošačkom kreditiranju ne odnosi na stambene kredite, ali se njegovim novelama, kaže Bohaček, dovelo do toga da je taj zakon pravno vrlo upitan.

Smatra dobrom viješću donošenje zakon o stambenom kreditiranju u smislu europske direktive, jer su, kako kaže, u njoj vrlo jasno definirani valutni odnosi i promjenjive kamate i to na puno blaži način nego kod nas.

Upitan kada bi banke mogle istupiti sa svojim prijedlogom rješenja problem kredita u švicarskim francima, rekao je da se razgovara, ali nema pritiska zbog rokova jer postojeće zamrzavanje tečaja traje do siječnja.

‘Bitno je da se nađe kvalitetno rješenje prihvatljivo za državu i vjerovnike’, kaže Bohaček.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...