Ovo su gradovi u kojima je rizik od terorističkih napada najveći

Terorizam je postao globalna svakodnevnica, a zbog događaja na Bliskom Istoku i u Africi gdje hara Islamska država zabrinutost svijeta raste.

Najopasniji grad na svijetu je irački Bagdad, no nakon terorističkog napada Charlie Hebdo u Parizu rizik od terorizma u europskim gradovima naglo je porastao. Opasnost od terorista posebno je narasla u posljednjih godinu dana u Belgiji, Kanadi i Australiji.

Prema novom indeksu terorizma, najopasniji gad u Europi je Belfast, a odmah iza njega je Pariz. Indeks svake godine objavljuje tvrtka Verisk Maplecroft koji analizira sigurnosnu situaciju u 1300 gradova i urbanih središta svijeta, a savjetuje banke i osiguravajuća društva. Najnovije izvješće temeljeno je na podacima o terorističkim napadima širom globusa od ožujka 2014. do ožujka ove godine kao i situaciji u proteklih pet godina.

Više od 2 tisuće civila ostalo na milost i nemilost džihadistima

Tako je, Bagdad, nimalo iznenađujuće zasjeo na vrh ove neslavne ljestvice sa svojih 380 terorističkih napada, 1141 poginulih i 3600 ranjenih osoba. S rizikom od ekstremnog terorizma suočena su 64 grada na svijetu od kojih je većina na Bliskom istoku – 27 i Aziji – 19. Među 12 najugorženijih, osim tri iračka grada su i Nairobi, Abuja, Islamabad, Kairo.
Kad je riječ o Europi, najviše pozicionirani za terorističke napade su Luhansk i Donjetsk u Ukrajini te Grozni u Rusiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...