Udruga za ruralni razvoj “Ravni kotari” ušla u finale natječaja HMRR

U organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) održan je natječaj za najbolju ideju i najbolji primjer dobre prakse zapošljavanja mladih do 35 godina u ruralnom području. Između mnogobrojne i snažne konkurencije, na prvom Hrvatskom ruralnom parlamentu u Belom Manastiru proglašeno je dvoje finalista natječaja za najbolji primjer prakse, dok se u petoro finalista u  kategoriji najbolje ideje plasirala se zadarska Udruga za ruralni razvoj „Ravni kotari“.

Jačanje malih subjekata ruralnog gospodarstva, samozapošljavanje i vraćanje mladih na ruralne prostore osnivanjem ureda u Benkovcu, Ninu i Gračacu, gdje bi se manji subjekti mogli informirati i educirati za povlačenje sredstava europskih fondova iz Programa ruralnog razvoja od 2014. do 2020., natječajna je ideja naziva P3-Povuci, potegni, proslijedi, kojom se Udruga za ruralni razvoj „Ravni kotari“ predstavila na natječaju.

Pri osmišljavanju idejnog projekta polazišna je točka bila analiza stranaka koje nam se javljaju. Naime, od upita koje nam ljudi upućuju, najčešći su bili vezani upravo za povlačenje novaca iz EU fondova za ruralni razvoj. Birokracija je takva da zahtjeva čiste papire, stoga smo svoje napore usmjerili upravo na informativnu pomoć u tom smjeru. Udruga stavlja fokus na mlade koji se žele ostvariti u ovom polju, no to nikako ne znači da su ostalim dobnim skupinama građana naša vrata zatvorena, kaže Marta Pintur, dopredsjednica Udruge i voditeljica Ureda.

Iako je konačnu pobjedu u kategoriji najboljih ideja odnijela projektna zamisao ‘UPS! (uravnoteženi poljoprivredni sustavi)’ udruge PLANTaža iz Erduta, strogi je ocjenjivački sud u sastavu Gordane Čorić (VERN), Mirne Karzen (SIL) i Ranka Milića (CEDRA) izborom u finaliste prepoznao važnost ideje Udruge Ravni kotari.

Udruga Ravni kotari - squared

Veliki je ovo uspjeh za mladu udrugu osnovanu koncem prošle godine s primarnim ciljem unaprijeđivanja poljoprivredne i eko proizvodnje, podupiranja OPG-ova te razvoja cjelogodišnjeg ruralnog turizma u Zadarskoj županiji.

Novoosnovana smo udruga koja postoji tek od 29. prosinca 2014., a početkom ožujka ove godine otvorili smo se prema svim akterima politike ruralnog razvoja, stoga je ovo za nas golem uspjeh i jako smo ponosni. Spriječeni drugim obavezama nažalost nismo mogli prisustvovati Ruralnom parlamentu u Belom Manastiru, no izuzetno nam je drago da je kvaliteta našeg rada već u ovako kratkom vremenu prepoznata. Želim javno pohvaliti naših pet volonterki- studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti s kojima ostvarujemo izvanredno dobru suradnju. To su jako marljive djevojke koje svojim angažmanom stječu vrijedno iskustvo za buduće zaposlenje po završetku fakulteta. Iskustvo i znanje danas su vrlo cijenjeni i traženi na tržištu rada, stoga pozivam sve koji se žele volonterski uključiti u rad naše Udruge da nam se pridruže, ističe Pintur.

S radom Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari građani se mogu bolje upoznati na Danima otvorenih vrata 28. i 29. svibnja, gdje vas čekaju predavanja na temu „Mladi u poljoprivredi“. Sutra će se u prostorijama Udruge s početkom u 17 sati u suradnji s Bazzar.hr-om održati predavanje „Kako prodavati vlastite proizvode putem Interneta bez dodatnih investicija?“, a 29. svibnja s početkom u 17 sati će Zvonimir Dražina, baccalaureus agronomije upoznati građane s važnosti i mogućnostima ekološke poljoprivrede u Ravnim kotarima. Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...