Praktična nastava i pozitivan pristup radu temelj su uspjeha Strukovne škole Vice Vlatkovića

Strukovna škola Vice Vlatkovića rezultatima svog rada sve se više ističe u javnosti kao pozitivan primjer hrvatskog školstva, o čemu svjedoči i vijest o osvojenom prvom mjestu na 3. utrci solarnih vozila u Sisku koja se munjevitom brzinom pronijela zadarskim, ali i nacionalnim medijima.

Tom prigodom za Antenu Zadar svoja iskustva u radu učenicima, ali i dojmove s natjecanja podijelili su ravnatelj škole Tihomir Tomčić, profesor Ante Ivanac i učenici Dino Vučetić, Klaudio Radović, Luka Ađanski i Marin Bašić koji su sudjelovali u čitavom projektu.

Naime, školarci su pod mentorskim vodstvom profesora još prije nekoliko godina sami izradili automobil, a za potrebe natjecanja ove su ga godine doradili.

– Zamjenili smo klasične kočnice sa sajlom hidrauličnima, ugradili veće baterije i izvadili pedale, s vidljivim elanom objašnjavaju učenici, koji su ljubav prema struci za koju se školuju izrazili i kroz prijedlog da iduće godine sami izrade dva karting vozila, jedno benzinsko i jedno električno.

Bilo je odlično, družili smo se i sklopili nova poznanstva. Sama utrka je također protekla fenomenalno, odvozili smo 3 kruga u vremenu ispod 5 minuta i tako osvojili pehar, podijelio je s nama svoje dojmove s natjecanja Dino Vučetić, učenik koji je na utrci bio za volanom solarno – električnog automobila.

Inače, izrada Soele, kako se skraćeno naziva solarno – električni automobil, financira se od strane EU. U Hrvatskoj trenutno 5 srednjih škola surađuje u ovom projektu čiji je službeni voditelj Tehnička škola Sisak.

Učenici SSŠ Vice Vlatkovića

Praktični dio nastave najvrijedniji je dio strukovnog obrazovanja

Mnogi se pitaju u čemu se zapravo krije tajna  ove škole koja je unatrag nekoliko godina procvjetala. Upravo naglasak na praktičnom radu koji se nudi kao izvannastavna aktivnost temelj je uspjeha, otkrili su nam ravnatelj Tihomir Tomčić i profesor Ante Ivanac.

Kreativnim učenicima i učenicima koji imaju motiv i želju da iskažu svoju inovativnost radom na novim projektima to svakako treba omogućiti, kaže ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

Dok se u društvu, nažalost, dodatan rad obično koristi kao mjera kažnjavanja, Strukovna škola Vice Vlatkovića njeguje pozitivan odnos prema radnim zadacima.

Klasična nastava zamara djecu, no kad im se zada projekt njihov se interes budi. Radni projekti njima su zapravo nagrada. Primjerice, prije nekoliko godina jedan je problematičan učenik izrazio želju za radom izvan nastave, što mu je odobreno uz uvjet da popravi svoje ponašanje i ocjene. U vrlo kratkom roku, učenik je postao sasvim druga osoba, objašnjava profesor Ante Ivanac, koji je s kolegom Šimom Smolićem pomogao učenicima osvojiti trofej.

Osim Šime Smolića i Ante Ivanca, kroz mentorski rad učenike u izvannastavnim radionicama usmjeravaju i Branimir Vukić, Pavo Štimac i Džemail Spahić.

Dok ostali muku muče kako bi motivirali učenike, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića nemaju takvih problema. Vidjeti plodove rada vlastitih ruku motivacija je sama po sebi.

Nisu potrebni veliki napori da bi se motiviralo učenike, njih vodi želja za učenjem kroz rad, što im ova škola i nudi, skromno je rekao Tomčić.

Da je zaista tako, potvrdili su nam i Dino Vučetić, Klaudio Radović, Luka Ađanski i Marin Bašić, učenici koji su školi donijeli pobjedu u utrci električnih automobila.

– Kad nešto voliš, to nije problem, uglas su nam objasnili svoju motivaciju.

Osim vozilima, škola se može pohvaliti i punionicom za električne automobile koja je trenutno besplatno na raspolaganju građanima, no u budućnosti je izgledna njezina komercijalizacija. Tu su još i dvije bespilotne letjelice, jedna kupljena, a druga marljivih učeničkih ruku djelo te solarne ploče i vjetrenjače koje su učenici također sami izradili, a koje škola za potrebe nastave iz tehničke kulture daje na jednomjesečnu posudbu osnovnim školama diljem županije. U jednom od projekata učenici su izradili i 3D printer.

Škola ima i svoj “karting klub” te se vožnjom nagrađuju učenici bez izrečenih pedagoških mjera. O tome koliko je model nagrađivanja praktičnim radom atraktivan, dovoljno govori činjenica da i po završetku obrazovanja učenici dolaze posjetiti školu i vidjeti nove radne projekte.

Dron, bespilotna letjelica

Strukovnjacima 24 mjeseca stručnog osposobljavanja za rad

Bit strukovne škole je usklađivanje svog djelovanja s potrebama tržišta rada. Tu smo također ažurni, već najesen zbog gospodarske potražnje, preciznije na sugestiju tvrtke Konektor, d.o.o. po prvi puta nakon desetak godinama otvaramo smjer za telekomunikacijskog montera, rekao nam je Tomčić.

Upravo stoga, nakon završne svjedodžbe, za učenike Strukovne škole Vice Vlatkovića nema straha pri pronalaženju posla.

– Većina naših učenika vrlo brzo pronalazi zaposlenje. Neki se odlučuju i na otvaranje vlastitih obrta, no to je zakonski moguće tek nakon dvije godine radnog iskustva i položenog majstorskog ispita, dodaje Tomčić pohvaljujući program stručnog osposobljavanja za rad.

Malo poslodavaca zna da je ugovor za program stručnog osposobljavanja s osobama strukovnog usmjerenja moguće sklopiti na 24 mjeseca. Ovo je zapravo jako dobro osmišljen potez Ministarstva rada, jer polaznicima programa omogućuje stjecanje potrebnog radnog staža za polaganje majstorskog ispita, zaključuje ravnatelj Tomčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...