Hrvatske zračne snage prvi put moćnije od srpskih

Analiza srpskog portala za zrakoplovstvo Tango Six otkriva da su hrvatske zračne snage nakon obnove i renoviranja flote MiG-ova 21 prvi put moćnije od srpskih.

“Dok je jučer Hrvatska dokazala svoju brigu o najvažnijoj komponenti oružanih snaga neke države u 21. stoljeću, Srbija opasno kaska za svojim zapadnim susjedom”, piše Tango Six.

Hrvatska je od svog osamostaljenja 1991. do danas uložila na desetine pa i stotine milijuna dolara samo u kupovinu tehnike od koje je dobar dio i dalje u upotrebi, a u periodu od 1994-2012. nabavljeno je oko 93 aviona, od čega 49 borbenih i oko 58 helikoptera od čega 12 borbenih. Srbija, prvo u sastavu SR Jugoslavije a poslije i samostalno trošila je resurse tehnike nekadašnje JNA, a u periodu 2009-2012. nabavila je samo 17 školskih i jedan avion za aero-foto snimanje.

“O tome koliki je nemar države Srbije prema Vojsci Srbije, a posebno prema RV i PVO dovoljno govori podatak da je u budžetu za ovu godinu izdvojeno svega 9 milijuna eura za funkcioniranje RV i PVO, dok su dužnosnici priopćili kako je već izdvojeno 9,2 milijuna dolara za lovačku avijaciju i da su spremni uložiri još oko 5 milijuna eura. Samo za funkcioniranje HRZ država Hrvatska godišnje izdvoji nekoliko desetina milijuna dolara (samo 2013. za HRZ i PZO je izdvojeno 100 milijuna eura), za remont i dokup MiG-ova 21 u Ukrajini izdvojeno je 17,7 milijuna eura, a u tijeku je i remont helikoptera Mi-8”, piše srpski portal.

Portal ocjenjuje da je nedavno predstavljanje flote MiG-ova spremnih za proslavu Oluje pokazalo da Hrvatska pametnije i racionalnije investira u ratno zrakoplovstvo i da je Srbiju prestigla “u svakom smislu”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...