Koncert Jazz orkestra HRT-a u Zadru

Koncert Jazz orkestra HRT-a s Valerijom Nikolovskom i Viktorom Lipićem u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra održati će se u srijedu, 8. srpnja, s početkom u 22:00 sata na Trgu Petra Zoranića.

Valerija Nikolovska, vokal, Viktor Lipić, klavijature & Jazz orkestar HRT-a, Andreas Marinello, dirigent.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, nekada Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano gotovo sedam desetljeća, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Orkestar je osnovan u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula; poslije ga je vodilo nekoliko dirigenata. Posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je orkestar vodio više od trideset godina. Prvi nastup na međunarodnoj sceni Orkestar je imao u Kölnu 1955. godine. Nakon toga slijede nastupi po cijeloj Europi, a od prvoga nastupa na Jazz festivalu na Bledu 1962. počinje nova faza u radu – orijentacija na vlastiti repertoar i izgradnja specifičnog, prepoznatljivog stila – čiji je idejni začetnik bio Miljenko Prohaska. Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s Orkestrom u Zagrebu: Ernie Watts,  Christian McBride, Alan Broadbent, Bart van Lier, Goran Kajfeš, Davor Kajfeš, neki su od najrecentnijih gostiju. U razdoblju od 1990-ih do 2007. godine, Orkestar je uspješno vodio Silvije Glojnarić, a mjesto dirigenta 2007. godine preuzeo je Saša Nestorović. Orkestar njeguje i intenzivnu diskografsku aktivnost; među posljednjim albumima je Bugles Over Zagreb ostvaren uz trubača Rexa Richardsona i skladatelja Douga Richardsa, objavljen u SAD-u za etiketu Rex Richardson Production 2014.

Autorski dvojac Nikolovska/Lipić, koji se u posljednjih nekoliko godina (od 2008.) predstavlja kroz jazz trio LiVaDa (uz bubnjara Damira Šomena), svoje skladbe prepustio je iskusnim aranžerima i redovitim suradnicima Jazz orkestra HRT-a: Andreasu Marinellu, Luki Žužiću i Joeu Kaplowitzu. Njihov rukopis, uz jednu autorsku skladbu producenta orkestra Igora Geržine, pokazao se kao idealna kombinacija insajderskog poznavanja big band formacije i skladateljske invencije, a o međusobnom prepoznavanju i razvoju sjajne suradnje svjedoči i studijsko snimanje skladbi u jesen 2014. pod vodstvom Andreasa Marinella.

Jedna od najboljih hrvatskih jazz vokalistica, Valerija Nikolovska, glazbom se profesionalno bavi od 1987. Iskustvo je stjecala u nizu sastava blues, soul, funk, acid jazz, house i gospel usmjerenja kao što su Delta, Blues Power, Telefon Blues Band, Songkillers, Mayales, Eddy&Dus. Godine 2000. objavljuje samostalni album The Bright Side of the Blues (Aquarius Records), a 2004. autorski album Open. Istovremeno niže suradnje primjerice s Josipom Lisac, Zdenkom Kovačiček, Meri Cetinić, Ivanom Kindl, Kristijanom Beluhanom, Matijom Dedićem, Elvisom Stanićem, Majkama i Dinom Dvornikom te s Jazz orkestrom HRT-a. Dobitnica je nagrada Crni mačak i Donat fm. Od 2008. godine djeluje u jazz triju LiVaDa.

Viktor Lipić glazbenu naobrazbu stekao je u Dubrovniku i Zagrebu. U Zagrebu se priključio sastavu Mayales s kojim objavljuje album Svima želim raj za sve (Aquarius Records, 1999.). Kao producent, aranžer, autor i izvođač sudjelovao je na albumima The Bright Side of the Blues i Open Valerije Nikolovske. Bogato koncertno i studijsko iskustvo sječe kroz suradnje s glazbenicima poput Josipe Lisac, Radojke Šverko, Carol Cass, Igora Geržine, Reggiea Washingtona, Gabi Novak, Natali Dizdar, te sa svojim jazz-rock sastavom Baobab. Član je grupe Majke s kojom 2011. snima album Teške boje, surađuje s basistom Mariom Rašićem te s Joe Pandur Organic Triom. Sklada, aranžira i svira u Triju LiVaDa.

Andreas Marinello, rođen 1983. u Bolzanu u Italiji, studirao je saksofon i jazz kompoziciju na akademijama u Grazu, Beču i Kölnu. Kao saksofonist nastupao je na mnogim europskim i svjetskim pozornicama s brojnim malim i velikim sastavima, često s najistaknutijim imenima jazza. Kao dirigent nastupao je uz Jazz orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, HGM A Band i Vienna-Graz Composers Orchestra.

Ulaz je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...