Kruzeri su simbol ljeta u Hrvatskoj, ali i ekološka opasnost

Ruta brodova na križnim putovanjima od Grčke preko Dubrovnika do Venecije predstavlja jednu od najprometnijih Mediteranskih tura plovećih hotela. Slike dubrovačkog akvatorija u kojima dominiraju luksuzni kruzeri već godinama su simbol ljeta u Hrvatskoj. A sve više Dubrovniku za vratom puše Split.

No, brojni turistički djelatnici ističu upitnu korist kruzera s obzirom na ekološku opasnost.

Dubrovnik i Split s pripadajućim županijama dva su daleko najinteresantnija odredišta mahom stranih turista koji kruzerima obilaze Mediteran. I dok u Dubrovniku kruzere, blago rečeno, ne vole, Split se trudi. Do početka turističke sezone 2016.godine trebali bi biti gotovi radovi na dva nova veza za mega kruzere na vanjskom dijelu gradske luke.

– Nije stvar samo investicije koja je trebala biti puno ranije, stvar je i Splita kao grada. Dubrovnik i Split će biti biseri kruzing turizma ovog dijela Jadrana, kaže Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva prometa i infrastrukture RH.

Problem kruzera je što su zagađivači, i to veliki. Prema nekim istraživanjima kruzer koji prenosi oko tri tisuće gostiju zagađuje zrak više nego 12.000 automobila. Treba reći i kako turisti s kruzera grad uglavnom posjete fakultativno, obilazeći znamenitosti gdje od njih koristi imaju tek poneki ugostitelji ili prodavači suvenira.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...