Kulturno – povijesna zbirka Narodnog muzeja Zadar “Oluja” Obrambenog domovinskog rata 1991.-1995.

U povodu Dana domovinske zahvalnosti 5. kolovoza i 20. obljetnice – vojno redarstvene akcije “Oluja” područna Kulturno – povijesna zbirka Narodnog muzeja Zadar – Mali Iž priređuje izložbu

“Oluja” Obrambenog domovinskog rata 1991.-1995. u subotu, 25. srpnja 2015. u 20.30 sati u Kulturno-povijesnoj zbirci otoka Iža u Malom Ižu, zaseok Knež.

Izložba će prikazati vojno – redarstvene akcije oslobođenja okupiranih područja Republike Hrvatske, s naglaskom na akciju „Oluja”. U površinom skromnom izlagačkom prostoru, pomoću 40 fotografija raznih autora, prikazat će se obrana od agresora, potom djelovanja Hrvatske vojske s ciljem vraćanja okupiranih hrvatskih prostora u državno pravni poredak Republike Hrvatske. Na fotografijama su uglavnom postrojbe zadarskog područja. Pomoću 4 zemljopisne karte koje je izradio general HV Ratko Rakić vidljiv je raspored vojnih postrojbi, područje njihova djelovanja tijekom 1991. godine, potom akcije „Maslenica” i na kraju zemljopisne karte s prikazom cijelog bojišta na područje RH i BiH tijekom akcije „Oluja”.

U vojno redarstvenoj akciji „Oluja” aktivno je sudjelovalo 127 tisuća hrvatskih branitelja, 126 branitelja je poginulo, 568 branitelja je teško ranjeno, a 532 su lakše ranjena. Izložba je realizirana novčanima sredstvima Zadarske županije i Grada Zadra. Autora koncepcije izložbe je Vladimir Alavanja, a suradnica na postavu Ivana Dražić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...