“Luka i igara” uskoro na vidikovcu Kamenjak

S ciljem ostvarenja što bolje komunikacije i povezivanja s lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te poticanja ruralnog razvoja, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero stoga i ove godine organizira Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice. Sajam će se održati 02.08.2015. s početkom u 18 h na infocentru i vidikovcu Kamenjak, prepoznatoj posjetiteljskoj destinaciji u Parku prirode Vransko jezero.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero pri upravljanju Parkom prirode Vransko jezero posebnu pažnju obraća usuglašavanju ciljeva očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti te želja i potreba lokalnog stanovništva. Upravljanje Parkom je stoga složen zadatak koji zahtjeva pažljivo razmatranje svih otvorenih pitanja te razvoj i provedbu jasne i učinkovite politike upravljanja.

Budući je poljoprivreda glavna djelatnost lokalnog stanovništvo koje posjede ima u Parku ili njemu gravitira (Općina Stankovci 82% kućanstva posjeduje i obrađuje poljoprivredno zemljište, a u grad Benkovac 53%., općina Pakoštane 47%, na koju se odnosi poljoprivredno dobro i naselje Vrana.), željeli bismo pružiti podršku lokalnoj zajednici u boljoj organizaciji, promociji i održavanju kvalitete tradicijskih poljoprivrednih proizvoda.

Sajam omogućava predstavljanje najbližeg kruga lokalne poljoprivredne proizvodnje u samome Parku i neposrednoj okolici kroz prigodan program prodaje lokalnih proizvoda (luk, kapula, bajami, krumpir, slanutak, jari grah, bob, smokve, sir, brašno, vino, med, ulje…), prodaje i degustacije lokalnih specijaliteta te radionice tradicijskih vještina (pečenje domaćeg kruha pod pekom, pečenje pite od sira – prisnaca, priprema friganog sira s jajima, pletenje vijenaca luka i kapule), kao i predstavljane tradicijskih plesova i pjesama. Sve posjetitelje zabavljat će pomalo neobičan band Čevulje i KUD Vrana.

Poziv na izlaganje na sajmu uputili smo lokalnom stanovništvu okolice Parka iz mjesta Radošinovci, Banjevci, Vrana, Pakoštane, Donji kraj, Dobra voda, Stankovci, Benkovac, te se 20-ak OPG -ova odazvalo pozivu. Ove godine predstavit će se i udruga Rešta iz Benkovca s ekološkim i konvencionalnim proizvođačima češnjaka, kao i Udruga pčelara Velebit iz Zadra.

prisnac

Prisnac je autohtono jelo koje se već stoljećima priprema na prostoru Bukovice i Ravnih kotara, a spada među hladna predjela kruha i peciva. Prisnac je kolač kojega su vrijedne domaćice pripremale najčešće za svečane prigode. Budući da u njega ide dosta sastojaka, namirnice za njegovu izradu su se znale brižno sakupljati određeno vrijeme, pogotovo skorup i domaći sir, kojih u prošlosti nije bilo tako lako pribaviti. Vrijedne ruke naših baka mijesile su ovu sočnu poslasticu koja i danas mami sve više gastro poznavatelja i ljubitelja zavičajne kuhinje. Svi oni koji se još nisu okušali u spremanju ovog specijaliteta ili ga nisu probali, moći će na našem sajmu ”Luka i igara” vidjeti i naučiti tehniku pripremanja prisnaca.

Zvijezda sajma  Allium sativum, češnjak ili luk, nekad pa tako i danas, tradicionalno se sprema spleten u vijence, obješen na hladno i suho mjesto i tako sačuvan za ostatak godine i zimu. Tijekom ljetnih mjeseci sela u zaleđu Zadarske županije, Bukovice i Ravnih kotara pretvaraju se u zemlju češnjaka jer stotine brižno ispletenih autohtonih rešti (vijenaca) češnjaka i kapule strpljivo čekaju posjetitelje i znatiželjne kupce. Upravo takav scenarij dočekat će Vas na sajmu ”Luka i igara” gdje ćete imati priliku sudjelovati u radionici i naučiti tradicionalni zanat pletenja vijenaca luka i kapule.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...