Milanović o Piranskom zaljevu: “Zabrinjavajuće je, provjerit ćemo informacije i zaštititi hrvatski interes”

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović.

“Ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica vlade je imala tiskovnu konferenciju koju smo detaljno uskladili tako da znam što je rekla i nemam tome što oduzeti ili dodati. To je zabrinjavajuće…Provjerit ćemo to onim metodama koje nam stoje na raspolaganju i zaštititi državne interese… Moguće je da je riječ o nekakvoj grešci, ali ako nije, znat ćemo zaštititi svoje nacionalne interese”, rekao je Milanović novinarima za vrijeme obilaska gradilišta novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

Hrvatski premijer tom se prigodom osvrnuo i na nedavno iskazane stavove nekih dužnosnika BiH o gradnji Pelješkog mosta.

Ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović u ponedjeljak je u Zagreb uputio pismo u kojem kaže da bi Zagreb i Sarajevo prije početka radova na izgradnji Pelješkog mosta morali postići bilateralni sporazum o primjeni UN-ove konvencije o pravu mora i razgraničenju na moru. Vlasti u BiH drže kako bez rješavanja tog pitanja ne bi trebalo početi graditi Pelješki most.

“Ja bih volio u Bosni i Hercegovini imati nekoga s kime mogu jasno razgovarati o temama koje nismo zatvorili, recimo granice s BiH”, rekao je Milanović. “Tri godine sam o tome govorio, ali nemam se s kim dogovoriti. Htio bih da zaključimo sporazum o granici koji je potpisan još za vrijeme (hrvatskog predsjednika Franje) Tuđmana”, dodao je.

“Netko je shvaćao da je i onakav sporazum o granici u boljem hrvatskom interesu nego bez granica. I sada raznorazni sitni profiteri s ove ili s one strane pokušavaju biti pametni i postavljati Hrvatskoj nekakve uvjete. Mi ćemo taj most graditi bez obzira na zlobu koja postoji i u Hrvatskoj, a Bosni i Hercegovini ćemo biti širok most prema Europi, ali neka se oni među sobom dogovore”, rekao je Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...