“Nadamo se da će Sanader iza 15. kolovoza izaći iz zatvora”

Gost Dnevnika N1 bio je Čedo Prodanović, odvjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera.

Ustavni sud je ukinuo presudu jer Sanaderu nisu osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi zaštitni mehanizmi. Poimence se spominje slučaj neutvrđivanja zastare u slučaju ratnog profiterstva. Je li Sanaderovo pravo kršeno i na neki drugi način?

Mi smo naveli u ustavnoj tužbi niz povreda prava na obranu gospodina Sanadera što čini veliku provredu prava na pravično suđenje. Sveli smo to na činjenicu da nije imao jednak tretman u sudskom postupku s obzirom da se mi kao obrana suprotstavljamo ekipi od 700 ljudi tužiteljstva koje ima jaku logistiku. Dakle to su neke stvari koje su nas bile ometale u normalnom vođenju postupka uz pogreške koje je sud počinio bilo u formalnom, bilo u činjeničnom smislu u što se Ustavni sud nije puno upuštao.

Koji su Vaši daljnji koraci i što očekujete u nastavku postupka?

Ustavni sud je u odnosu na ratno profiterstvo sad dao gotovo definitivnu ocjenu, mi smo inače stavili prigovor da se posegnulo za tim zakonom o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva jedino zato da se bi se premostio problem zastare kaznenog progona koja je nastupila u odnosu na gospodina Sanadera. Radilo se o jednom manevru tužiteljstva da bi ga moglo tužiti za nešto što ga više u procesnom smislu nije moglo. U odnosu za dio vezan za Ina-MOL je kazano da je postupak kontaminiran.

Sada slijedi početak postupka iznova s tim da će prvostupanjski sud morati voditi računa kod novog postupka da ima u vidu ove prigovore Ustavnog suda.

Kada će Ivo Sanader izaći iz pritvora?

Po ovoj presudi on ne može izaći iz zatovora. On ostaje u istražnom zatvoru po predmetu Fimi-medija gdje je dobio kaznu zatvora veću od 5 godina, a mi računamo da će maksimalni rok trajanja istražnog zatvora prije pravomoćnosti presude, isteći negdje iza 15. kolovoza i nadamo se da bi tada trebao izaći van.

Što svi, a i političari mogu naučiti iz ovog slučaja?

Ne znam šta bi političari trebali naučiti iz ovog slučaja, jer ovo nije slučaj koji bi mogao za sada na bilo koji način ukazivati na odgovornost gospodina Sanadera kao političara ili osobe koja je eventualno  počinila kazneno djelo. Mogli bi naučiti da se ne ide olako u kazneni postupak, da se ne smiju srozavati standardi dokazivanja samo zato jer se sudi premijeru i da postoji neko tijelo koje će zašititi naša prava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...