Rumunjke predlažu: Kako provesti četiri dana u Zadru?

Zadar je grad koji ne spava, cijelo vrijeme održavaju se festivali, koncerti, brojni događaji koji animiraju mlade ljude, studenti lutaju gradskim ulicama do kasno u noć. Stara jezgra ima dobru vibru. Zadar ima i posebno lijepu priču o kafićima, za koje se tijekom 18. stoljeća smatralo dokazom civiliziranog grada. Prva kavana otvorena je u Zadru davne 1730., dok Forum, najstariji kafić u gradu djeluje kontinuirano od 1796. godine, ovim riječima na popularnoj rumunjskoj stranici TravelGirls.ro djevojke opisuju svoj doživljaj Zadra.

Rumunjke su posebno zadivljene Morskim orguljama i Pozdravom Suncu.

– Iz moje perspektive ovo su glavne gradske atrakcije, a za njih je zaslužan Nikola Bašić, koji je za ovu svoju čudesnu arhitekturu dobio nekoliko međunarodnih nagrada, kaže novinarka Loredana i nastavlja:

– Arhitekt je zamislio sustav u kojem valovi guraju zrak u 35 cijevi različitih veličina, skrivenih ispod stepenica kojima se silazi u more. Glazba je uvijek drugačija i ovisi o snazi i učestalosti valova. To je u stvari šarm Morskih orgulja: uspiju svakog puta nanovo odsvirati drugu simfoniju. Nakon zalaska sunca, atrakcija se seli nekoliko koraka dalje, na staklenu platformu koja simbolizira Sunce i planete. Igra svjetlosti počast je Suncu i njegovom odlasku na počinak, kaže ona.

Među atrakcijama koje svakako treba posjetiti u Zadru tijekom četverodnevnog boravka, na popisu su se već tradicionalno našle crkve sv. Donata, Forum te Narodni trg s okolnim građevinama – Gradskom stražom i Gradskom ložom.

Rumunjkama nije promakla ni Kalelarga; ulica za koju se, kako kažu, vjeruje da je starija od samog grada.

Trg pet bunara (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

– Prekrasan je i Trg pet bunara i park u bastionu Grimani, danas poznatiji kao Trg kraljice Jelene. Ova su zdanja dizali Mlečani u svrhu obrane odTuraka, a kad je opasnost minula, ovdje je otvoren najstariji hrvatski javni park. Upravo se u tom parku danas nalazi jedini noćni klub u staroj gradskoj jezgri, prenosi TravelGirls.ro, a Loredana poput prave turističke vodičke budućim posjetiteljima našeg bisera na Jadranu donosi i popis muzeja s pripadajućim objašnjenjem što se u svakom od njih može vidjeti.

Gradska tržnica i ribarnica našim rumunjskim prijateljima također predstavljaju vrijednu turističku ponudu, jer ondje, kako kažu, mogu u ranim jutarnjim satima promatrati kako “dišu” lokalni ljudi, istovremeno razgledavajući domaću “spizu”.

Do istočne se Europe pronio glas o Maraschinu, čokoladama Vitlov, vinu, maslinovom ulju i proizvodima na bazi lavande.

– Ulice Zadra mirišu kao Provansa!, oduševljena je naša posjetiteljica.

Ni okolica Zadra nije ostala bez svoje doze komplimenata.

– Ako ste u Zadru četiri dana, svakako posjetite obližnji Nin, najstariji kraljevski grad. To je šarmantan gradić, smješten na otočiću u zaljevu, tek 14 km od Zadra, prenosi TravelGirls.ro. Ako ste se pitali što je našu turistkinju oduševilo u Ninu, evo i odgovora:

– Ninsko šetalište pogodno je za jutarnju razbuđujuću ili pak romantičnu večernju šetnju uz zalazak sunca. Tu je i gotovo 1000 godina stara crkva sv. Nikole u kojoj su se krunili hrvatski kraljevi. Bez daha su me ostavile crkvica Svetog Križa, poznatija kao “najmanja katedrala na svijetu”, ali i crkva sv. Ambrozija te kip Grgura Ninskog, objašnjava Loredana svojim sunarodnjacima, dodajući kako moraju posjetiti farmu magaraca u Briševu, a besplatnu je reklamu dobila i Šinjorina Smokva, kao proizvođač najboljeg domaćeg džema.

Osim popisa lokacija i mjesta koja vrijedi vidjeti, TravelGirls.ro dao je budućim putnicima u Zadar i nekoliko praktičnih savjeta o tome kako doći do našeg grada, gdje jesti i spavati. Nakon ovako iscrpnog izvještaja i salvi pohvala, posjeta ne bi smjelo manjkati. Izravno iskustvo ipak je najbolja turistička reklama!

Izvorni tekst možete pronaći na sljedećoj poveznici: TravelGirls Zadar. Neka vas nepoznavanje rumunjskog jezika ne obeshrabri, Google Translate je i naš prijatelj!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...