Udar na ribare: EU želi smanjiti obalni ribolov do 60 posto!

Kvote koje Europa želi uvesti za malu plavu ribu dovest će do nenadoknadivih gubitaka za sektor ribarstva u cjelini, a ribolovna flota smanjit će se i do 70 posto, rekao je predsjednik Grupacije ribolova HGK Damir Birkić na jučerašnjem izvanrednom sastanku povodom ozbiljne namjere Europske komisije o smanjenju ribolovnog napora za 40 do 60 posto u dijelu Jadranskog mora iznad Crne Gore. Osim na Hrvatsku, mjera bi se odnosila još na Talijane i Slovence koji također upravljaju ovom morskom zonom.

– Nije nam jasno kako bi ove mjere polučile bolje efekte od onoga što trenutno primjenjujemo, a to su ograničenja na 20 dana mjesečnog ribolova, 180 dana godišnje maksimalnog ribolova, te lovostaj u vrijeme mrijesta na srdelu. Osim ribara, veliku štetu zbrajala bi prerada i čitavo priobalno gospodarstvo, nastavio je Birkić zabrinuto.

– Propašću flote, a 70-postotno smanjenje jest propast, sva nadogradnja u primarnom i tercijarnom dijelu bi praktički nestala i više tisuća zaposlenih bi izgubilo radna mjesta, kaže Birkić dodajući da bi ovim i država izgubila nekoliko milijardi kuna u proračunu.

Kvote bi se uvele najmanje na petogodišnje razdoblje, stoga je Birkić pozvao vlast i nadležne institucije da im se pridruže u borbi za zaštitu interesa ribara prije konačnog donošenja ove štetne odluke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...