Vakula prognozira: “Vrućine će potrajati, tek počinju!”

Iako su posljednjih dana neki posumnjali u ostvarenje prognoza o natprosječno toplom ljetu te u mnogim mjestima relativno suhom, sljedeći dani i tjedni (!) potvrdit će ta dugoročna predviđanja. Vrućih dana bit će gotovo diljem Hrvatske! I to u duljem neprekinutom nizu! A u sljedećem tjednu će toplih noći, osim na moru, biti i u većini kopnenih krajeva.

Lipanj – natprosječno topao i malo sušniji

Unatoč zahlađenju sredinom mjeseca, lipanj je diljem Hrvatske bio natprosječno topao, posebice zbog ponegdje i rekordne temperature u prva dva tjedna. U očekivanju službene analize kolega klimatologa DHMZ-a, već i prema trenutačno dostupnima može se reći da će klimatološke ocjene biti ‘toplo’, primjerice u Osijeku te većinom ‘vrlo toplo’, a ponegdje i ‘ekstremno toplo’, najvjerojatnije u Rijeci i Zadru, najavio je u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Ukupna mjesečna količina oborina bila je nejednoliko raspoređena, pri čemu je prevladavalo ‘normalno’ i ‘sušno’, u Osijeku i Zadru vjerojatno i ‘vrlo suho’, možda čak i ‘ekstremno’.

Prvih šest mjeseci – relativno toplo

Premda ne kao prošle godine ili kao 2007., ponegdje i 2011., primjerice, u Kninu, Splitu i Dubrovniku, ali i ovogodišnjih prvih šest mjeseci bilo je iznadprosječno toplo. Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič, gdje podaci za cijelu godinu postoje od 1862. godine, srednja temperatura zraka ovogodišnjih prvih šest mjeseci bila je 11. u nizu najviših, u Splitu tek 20. u nizu, a u Rijeci, gdje svakodnevna mjerenja postoje od 1948. godine, ove je godine bila čak četvrta najtoplija ‘prva polovina godine’.

Naravno, mnogi to nisu primijetili jer su se navikli na višemjesečnu iznadprosječnu toplinu javlja Tportal.

Srpanj – ponovno vrućina! Toplinski val!

Dugoročne prognoze za ljeto se ostvaruju pa je vrlo vjerojatno da će i srpanj biti iznadprosječno topao, čak i u odnosu na posljednje klimatološke razdoblje 1981-2010. godine, koje je toplije od onoga 1961-1990, a (vrlo) vjerojatno i kolovoz.

Prema trenutačnim prognozama za sljedeća četiri tjedna gotovo je sigurno da će osobito toplo, štoviše – u većem dijelu Hrvatske i vruće, biti u prvoj polovini mjeseca. Za ljeto ništa neobično, ali ipak valja upozoriti, posebice one koji teže podnose vrućinu, jer je gotovo siguran toplinski val koji može djelovati na zdravlje, o čemu podrobnije pogledajte na http://vrijeme.hr/biomet.php?id=toplinskival_5. Valja se podsjetiti i preporuka i naputka Ministarstva zdravlja o zaštiti od vrućina htttp://www.zdravlje.hr/novosti/novosti/zastitite_se_od_vrucina.

Pritom će količina oborina u većini mjesta biti manja od uobičajene. I svakako manja od prošlogodišnje, koja je u srpnju ponegdje bila i rekordna.

Kolovoz – prosinac – nema dugotrajne hladnoće?!

Osim kolovoza, i za rujan su dugoročne prognoze prilično postojane i daju veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka od prosječne, a sve je vjerojatnije kako će i ostali mjeseci do kraja godine biti barem malo topliji nego je uobičajeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...