Kritički parkour na ovogodišnjem Monoplayu

Kritički parkour serija je susreta plesnih kritičara, umjetnika i publike. Odvija se u suradnji s plesnim festivalima, umjetnicima ili samostalno.  Cilj projekta je da se seli po plesnim središtima unutar Hrvatske i time radi na razvoju publike, komunikaciji umjetnika i publike, artikulaciji koreografskih i izvođačkih praksi, kao i artikulaciji procesa gledanja.  Format susreta mijenja se ovisno o kontekstu, tako može biti otvoreni razgovor kojim se publici približava osobnost i rad pojedinog umjetnika; edukativno-stručni razgovor/predavanja na određenu aktualnu temu; susret s eminentnim inozemnim gostom; kao radionica pisanja kritika etc…. Teme izlaze iz odnosa plesna umjetnost – kritika – publika, biraju ih i pripremaju voditeljice projekta.

Kritički parkour  dio je programa portala Plesnascena.hr , koje je mjesto sustavne kritike i analize plesne produkcije u Hrvatskoj, a djeluje na nacionalnoj razini.

Kritički parkour djeluje i izvan Zagreba, kao rad na decentralizaciji plesne scene, tako su susreti održani u Karlovcu (Karlovac dance festival), Varaždinu (Dani plesa Varaždin), Rijeci (Tjedan suvremenog plesa) i Zagrebu (u suradnji s PlatformomHR, Zagrebačkim plesnim centrom i HC ITI-em).

Kontinuirano radimo razgovore s publikom i umjetnicima nakon izvedbi, a u tematskim razgovorima do sada smo oslovili teme Ples i teatralnost (gosti Silvija Marchig i Miloš Sofrenović), Novi, novi, novi ples (gosti Ina Sladić i Pavle Heidler), Vole li mediji ples? (gosti Dražen Iliničić i Vesna Mimica), Profesionalizmi plesne scene – ansambli (gosti Snježana Abramović Milković, Bosliljka Vujović Mažuran), Plesni arhivi (gost Rok Vevar).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...