“Monoplay – festival sola” počinje u svom sedmom izdanju

Monoplay je nastao kao inicijativa da se potpomogne školovanje Zadranke Matee Bilosnić na plesnoj akademiji u Salzburgu, a ta inicijativa je u protekle tri godine narasla,  trudom, radom i zajedničkim sredstvima Zadarskog plesnog ansambla i Umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba, u specifičan plesni festival ucrtan na međunarodnoj festivalskoj karti suvremenog plesa.

U 2013. i 2014. Monoplay je u Zadar doveo plesače iz Italije, Njemačke, Španjolske, Slovenije i Južnoafričke republike. Prikazane su 34 plesne predstave, a uz njih je nastupilo i desetak umjetnika iz drugih područja djelovanja: glazbe, multimedije, grafičkog dizajna, kiparstva. Festival svake godine oko sebe skupi petnaestak suradnika, a organizatori aktivno surađuju s još 5 umjetničkih institucija i organizacija u Zadru kako bi se festival uspješno realizirao.

– Sve to su smo i uspjevali uz potporu Grada Zadra, Ministarstva kulture RH, Zadarske županije i Turističke zajednice Grada Zadra čija je ukupna vrijednost manja od cijene produkcije jedne plesne predstave u Zagrebu. U 2015. te dotacije dodatno su smanjene, unatoč našem trudu da festivalski program raste kvalitativno i kvantitativno. Za nas je to dodatni organizacijski i produkcijski izazov koji nas je potaknuo da ovogodišnji program obimom smanjimo, ali kvalitetom zadržimo na nivou prethodnih godina, kažu organizatorice Sanja Petrovski i Petra Hrašćanec te pozivaju svih da poprate glavni i popratni program sedmog Monoplaya i uvjere se da je Monoplay doista mali festival velikih ideja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...