Supružnici Kozina oslobođeni optužbi za malverzacije u Contusu

Nekadašnji vlasnici i direktori autoprijevozničke tvrtke Contus, supružnici Jago (69) i Tereza (64) Kozina, nepravomoćno su oslobođeni optužbe zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom je Contus oštećen za ukupno 7,3 milijuna kuna.

Supružnike se teretilo za dvije točke optužnice, no nakon vještačenja, ispitivanja svjedoka i niza drugih radnji sutkinja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić prvu je točku optužnice odbacila, a po pitanju druge utvrdila kako njihova krivnja nije nedvojbeno dokazana i donijela oslobađajuću presudu.

 

Prema optužnici Tereza Kozina je 2005. godine, kao direktorica Contusa, sklopila kupoprodajni ugovor s Jagom Kozinom kao fizičkom osobom i prodala mu građevinskoo zemljište za 65 eura po metru četvornom, kojeg je on zatim preprodao jednom zagrebačkom trgovačkom društvu po cijeni od 200 eura po kvadratu te razliku zadržao za sebe i time oštetio Contus za 5,1 milijuna kuna.

Jagu Kozinu se teretilo još da je u kao vlasnik i direktor Contusa tijekom 2007. i 2008. godine, nakon blokade Contusova žiro-računa, nalagao odgovornoj osobi Autobusnog kolodvora Zagreb da novac koji je Kolodvor od prodanih autobusnih karata trebao uplaćivati Contusu, uplaćuje na njegov osobni žiro-račun, kao i na račun još jedne osobe, i to na ime duga Contusa prema njemu i tako oštetio tvrtku za dodatnih 759.929 kuna. Sumnjičilo ga se i da je na ime povrata osobnog duga, temeljem fiktivnih ugovora o faktoringu, asignaciji i cesiji s drugim trgovačkim društvima oštetio Contus za još 1.484.283 kuna.

Sutkinja Grancarić u obrazloženju presude navodi da nakon svih provedenih dokaznih radnji nije nedvojbeno dokazano da su okrivljenici željeli sebi ili nekome drugome priskrbiti nepripadajuću imovinsku korist, što je proizašlo i iz vještačenja Majde Korljan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...