Kravlje ludilo u Sloveniji, naše Ministarstvo poljoprivrede se osvrnulo na krizu

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede osvrnulo se na krizu koja je nastala u Sloveniji nakon otkrića “kravljeg ludila”, odnosno goveđe spongiformne encefalopatije (GSE).

Ovo je deveti potvrđeni slučaj GSE u Sloveniji, a prije ovoga zadnji je zabilježen 2007. godine. Uzorci su poslani u referentni laboratorij EU gdje će se utvrditi radi li se o klasičnom obliku goveđe spongiformne encefalopatije.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske neće poduzeti dodatne mjere kontrole zbog ovog slučaja u Sloveniji, budući da već ima svoj sustav nadzora razvijan od 1996. godine.

Od 2001. na snazi su stroge mjere kontrole po pitanju hrane za životinje, sva zaklana goveda starija od 30 mjeseci obavezno se prije stavljanja mesa u promet rutinski pretražuju na GSE, te se poduzimaju sve propisane mjere po pitanju postupanja sa specifičnim rizičnim materijalom zaklanih ili uginulih goveda.

Važno je napomenuti i kako je uvoz godine u Hrvatsku dozvoljen je samo iz zemalja sa službeno priznatim statusom kontroliranog ili zanemarivog rizika.

U našoj zemlji kravlje ludilo nikada nije zabilježeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...