Prosječna plaća blago porasla u III. kvartalu

U trećem kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.397 kuna, što je za 2% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća je također viša za 2%.

Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.584 kuna što je 2% više nego u prošlom kvartalu.

Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 115% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (55% više od prosjeka), ljudskih potencijala (+37%), telekomunikacija (+35%) te upravljanja kvalitetom (31%) i informacijskih tehnologija (29%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-43%), radnici u uslužnim djelatnostima (-36%) te tekstilnoj i kožnoj industriji (-36%).

Muškarci i dalje više plaćeni

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 9% višu plaću od žena, što je nešto manja razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je ta razlika iznosila 11%. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.618 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.144 kune.

U odnosu na prethodni kvartal prosječna plaća muškaraca je viša za 2%, dok je kod žena ta razlika nešto veća i iznosi 3%.

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće

Osobe sa završenim fakultetom imaju 51% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 21% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 105% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 20% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 64% višu plaću od prosjeka.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 13% od prosjeka i iznose u prosjeku 6.098 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže (izuzev udruga) i iznose 5.042 kuna (7% manje od prosjeka).

Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 7% je viša od prosjeka i iznosi 5.771 kunu.

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 14% ispod prosjeka i iznosi 4.653 kune, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 5% niža od prosjeka.

Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.560 kuna i 3% je viša od prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 9% viša od prosjeka i iznosi 5.907 kuna.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u trećem kvartalu 2015. zabilježene su ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 18% ispod prosjeka.

Najniže prosječne plaće još su i u Koprivničko-križevačkoj te Međimurskoj županiji (16%, odnosno 15% ispod prosjeka).

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 13% iznad prosjeka i ona iznosi 6.086 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće tek nešto niže od prosjeka (-2%).

Početnicima 17% niža plaća od prosjeka

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 16% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 8% nižu plaću.

S tri do pet godina iskustva plaća je 6% viša od prosjeka, a sa šest do deset godina plaća je 9% viša od prosječne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...