Seminar o životnim vještinama za razrednike i stručne suradnike

Edukativni seminar  u okviru programa Trening životnih vještina održat će se 27.10.2015.  u Osnovnoj školi Krune Krstića (Arbanasi) u Zadru u vremenu od 15:30 do 18:00 sati.

Trening životnih vještina je program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga). Cilj ovog programa je smanjenje učestalosti i intenziteta konzumiranja sredstava ovisnosti, kao i odgoda prvog konzumiranja. Temelji se na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnim u sprječavanju razvoja ovisničkog ponašanja. Učenike se ne uči samo širokom spektru osobnih i socijalnih vještina kojima bi se smanjila potencijalna motivacija za korištenje sredstava ovisnosti, već ih se uči kako primijeniti te vještine u situacijama u kojima mogu iskusiti socijalni pritisak za korištenje jedne ili više psihoaktivnih tvari.

Uveden je u  sklopu preventivnih djelatnosti u osnovne škole Zadarske županije 2010. godine za učenike šestih razreda. Od 2011. godine provodi se i u sedmim razredima, čime je obuhvaćeno oko 3 600 osnovnoškolske djece.

Trening životnih vještina provodi se kao serija od 13 radionica za učenike šestih i 10 radionica za učenike sedmih razreda. Radionice provode razrednici ili/i stručni suradnici na satu razredne zajednice, a koji su prošli posebnu edukaciju. Provedbu programa u školi koordiniraju školski koordinatori u suradnji sa djelatnicima Službe za prevenciju.

Nositelj programa je Zavod za javno zdravstvo Zadar, Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje, a program su omogućili  Zadarska Županija i Grad Zadar. Autor ovog programa je Dr.Gilbert J. Botvin, a verzija prilagođena provedbi u Hrvatskoj preuzeta je od Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije. Program je evaluiran i praćen pomoću anketnih i evaluacijskih listova.

Radionice za učenike šestog razreda:

Teme i broj školskih sati

Slika o sebi i samounapređivanje 1
Donošenje odluka 2
Pušenje – zablude i istine 1
Alkohol – zablude i istine 1
Marihuana – zablude i istine 1
Utjecaj medija 1
Nasilje i mediji 1
Anksioznost 2
Suočavanje s ljutnjom 1
komunikacijske vještine 1
Socijalne vještine 2
Asertivnost 2
Rješavanje sukoba 1

Radionice za učenike sedmog razreda:

Teme i broj školskih sati

Zlouporaba droga i nasilje: uzroci i posljedice 1
Donošenje odluka 1
Utjecaji medija 1
Suočavanje s anksioznošću 2
Suočavanje s ljutnjom 1
Komunikacijske vještine 1
Socijalne vještine 1
Asertivnost 2
Rješavanje sukoba 1
Opiranje vršnjačkom pritisku 2.

Seminar je namijenjen razrednicima i stručnim suradnicima osnovnih škola Zadarske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...