Stiže nam ciklona Kristijan: Dijelovi Dalmacije za vikend bi mogli poplaviti!

Početak listopada donio nam je vrlo promjenjivo vrijeme, što i priliči središnjem jesenskom mjesecu. Listopad je na Jadranu drugi najkišovitiji mjesec u godini, stoga nas učestali kišni dani u ovom dijelu godine ne bi smjeli obeshrabriti. Iako su neki dijelovi sjeverne Dalmacije već u prvih sedam dana listopada primili prosječnu mjesečnu količinu oborina, kišne “epizode” tek će uslijediti.

Usprkos promjenjivu vremenu, teško da se netko posljednjih dana mogao žaliti na hladnoću ili na vjetrovito vrijeme. Slično će biti i tijekom petka, no promjena vremena koja će početi zadnjih sati današnjeg dana zavrjeđuje posebnu pažnju, piše Crometeo portal a prenosi Dalmacija News.

Zanimljivo je da nam promjenu vremena donosi ciklona koja se centrom danas nalazi nad područjem Alžira i Tunisa. Ona će se tijekom subote centrom premjestiti nad južnu Italiju, a u nedjelju i nad Jadran, gdje će dodatno produbiti, pa će joj tlak zraka u središtu pasti ispod 1000 hPa na razini mora. Radi se o najjačoj cikloni koja će prijeći preko Dalmacije u dosadašnjem tijeku jeseni. Crometeo tim nazvao je ovu ciklonu Kristijan. Dijelovi srednje i južne Dalmacije mjestimice će dobiti više od 100 litara kiše po kvadratnom metru u dane vikenda, a prognostički modeli za ograničeno područje predviđaju i više 250 litara oborine u dva dana. Tako velika količina oborina u relativno kratko vrijeme dovest će problema s oborinskim vodama, pa će vatrogasci u dijelovima Dalmacije imati mnogo posla s ispipavanjem poplavljenih podruma i ostalih prostorija. Čini se da će najviše oborina pasti na području od Makarske do Dubrovnika, a ovoga puta znatno manje u sjevernoj Dalmaciji.

Petak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Na sjevernom Jadranu sunčanije i suho, a u Dalmaciji samo lokalno može biti slabe kiše ili pljuskova, većinom južnije od Makarske. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Danju u Dalmaciji slab vjetar promjenjiva smjera, na sjevernom Jadranu će se zadržati slaba do umjerena bura koja će navečer malo ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

U subotu će prevladavati oblačno. U Dalmaciji će cijeli dana biti kiše, pljuskova i grmljavine, a ponegdje je moguće jače nevrijeme praćeno tučom. U dijelovima Dalmacije lokalno će pasti preko 100 litara oborina po kvadratnom metru, postoji vjerojatnost da količina bude i znatno veća od spomenute. Na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana suho, ali će popodne i navečer mjestimice biti kiše. Na zapadnoj obali Istre moglo bi se zadržati suho. Na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji do Splita puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Od Splita do doline Neretve dominirat će levant, a južnije od Pelješca umjereno do jako jugo, navečer i oštro koje će imati olujne udare, kada je moguća ciklonalna plima i plavljenje nižih dijelova obale. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. U ranim popodnevnim satima uz obalu i na otocima temperature većinom od 17 do 23°C, u zaobalju od 12 do 17°C.

Nedjelja donosi nastavak vrlo nestabilnog vremena. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, a više kiše i grmljavinskih pljuskova u Dalmaciji, osobito u prvom dijelu dana. Lokalno je ponovno moguće više od 100 litara oborine po kvadratnom metru, osobito južnije od Makarske. U sjevernom i dijelu srednje Dalmacije i dalje će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Južnije od Makarske umjereno do jako jugo i lebić, uz mogućnost jutarnje ciklonalne plime, a vjetar će značajno slabiti u drugom dijelu dana. U većini predjela bit će hladnije u odnosu na subotu. Sredinom dana u većini predjela temperature od 15 do 20°C, u zaobalju nekoliko stupnjeva hladnije, a malo toplije će biti na jugu Dalmacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...