Predmeti iz Zadra mogu se naći u Americi, Engleskoj, Njemačkoj i Italiji

 

Tragična sudbina Zadra u 2. svjetskom ratu svela je na minimum saznanja u kakvim su interijerima živjeli stanovnici. Ostaci ostataka su u lošem stanju. Uništenje cijelih kvartova najuže urbane jezgre a osobito požari kao posljedica napada zapaljivim bombama rezultirali su gotovo potpunim uništenjem ovih predmeta. U napuštenom gradu nakon bombardiranja organizirano je opće prikupljanje svih preostalih dobara koiliko toliko sačuvanih, a sve to je pred proljeće 1945. izneseno iz Zadra. Teško je pretpostaviti što je sve odneseno iz grada i kakva je sudbina tih predmeta. Tek je poznata činjenica da su drvenim brodovima sačuvani namještaj, porculan, pribori za jelo i ostali kvalitetni predmeti zadarskih stanova i vila transportirani u pravcu Šibenika i Splita, u kojem j bilo sjedište ZAVNOH-a. Veličina ove pošiljke varira kod onih koji se je još sjećaju, a tvrdnje očevidaca približno se slažu da je namještaj prebačen u više manjih teretnih brodova. Sudbina ovih predmeta nije poznata, a zasigurno su mnogi poslužili za opremanje različitih ureda novoosnovane hrvatske vlade u vrijeme dok je još djelovala u Splitu, a vjerovatno i kasnije kad se preselila u Zagreb.

Ipak, sasvim je sigurno da je znatan dio otuđen za potrebe kućenja nove klase državnih i vojnih dužnosnika koji su tu robu dobivali na revers, jer u tom trenu nije bilo dostupnog namještaja. Ratni plijen nije bio samo djelo pobjednika. Iz napuštenog Zadra masovno su kao ratni plijen kvalitetne predmete iznosile i njemačke trupe, a s velikom vjerovatnošću zaključuje se da su tijekom egzodusa talijanskih građana 1941-1943. izneseni vrijedni osobni predmeti.

Poznata je činjenica da je u zadarskoj luci u zimu 1944-45 privezana na današnjoj Istarskoj obali boravila britanska teška krstarica “Colombo” kojoj su se znala pridružiti i po dva britanska razarača. Ovaj je brod među posadom imao više visoko obrazovanih časnika, od kojih su neki bili u izvidničkoj i obavještajnoj misiji. Tako su se u potpuno porušenom gradu u kasnim noćnim satima znale naći i sukobiti vojne ophodnje partizana i njihovih engleskih saveznika. Prema iskazima suvremenika s tog broda polazile su prave noćne ekspedicije u potrazi za vrijednostima. Posebno su ih zanimale napuštene obiteljske knjižnice i druge zbirke, ali i kvalitetni detalji interijera.

Pustošenje predmeta iz zadarskih interijera nastavilo se i u poratnim vremenima. Postoje sigurne indicije da je sa sabirališta privatnim kanalima put Zagreba odnesena prilična količina sačuvanih i vrijednih pozlaćenih okvira za slike, kao i nekoliko desetaka rezbarenih škrinja, posebno onih s plemićkim grbovima.

Danas o opremi zadarskih interijera možemo steći tek fragmentarnu sliku samo po sačuvanim muzejskim predmetima Muzeja Grada Zadra, izvornim predmetima u rijetkih starosjedilačkih obitelji ili posredno preko poneke amaterske fotografije s kraja stoljeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...