Čemeljić: “Nismo vidjeli zadnja dva, a Zubović želi da izglasamo proračun za 2016. godinu. Smiješno!”

Velika pobuna protiv Josipa Zubovića, načelnika Općine Kolan, vodi se iz redova deveteročlanog Općinskog vijeća. U njemu šesteročlana oporba, predvođena mjesnim ogrankom HSP-a Ante Starčević, trenutno ima većinu te planira velike promjene ako se ne promijeni način vođenja Općine.

Naime, Damir Čemeljić, predsjednik kolanske podružnice HSP AS-a, tvrdi da će trenutna situacija vrlo vjerojatno rezultirati prijevremenim lokalnim izborima iz razloga što Općinsko vijeće neće potvrditi proračun za 2016. godinu.

Štoviše, ne planira se njegovo postavljanje na dnevni red pa čak i odbijanje sazivanja sjednice dokle god načelnik Zubović vijeću ne dopusti uvid u proračune za 2014. i 2015. godinu te sve račune kako bi se ono moglo uvjeriti u zakonsko i namjensko trošenje proračunskih sredstava.

Ne postoji instrumentarij da dođemo do tih papira, a vijećnici, pogotovo ako to zatraže predsjednik i potpredsjednik vijeća, po zakonu ih trebaju dobiti. Kako išta napraviti ako ne znamo gdje se troši novac? U dva proračuna (svaki po 9 milijuna kuna) podrobio [op.a. Zubović] je 18 milijuna kuna, a da mi [op.a. Općinski vijećnici] ne znamo na što! Ako proračun ne prođe, a mi bez dokumenata uopće nećemo sazvati sjednicu jer odbijamo dati legitimitet Zuboviću, onda dolazi povjerenik i u roku 90 dana se raspisuju novi izbori, kaže nam Čemeljić.

Incident s bacanjem stolice

Kolanski HSP AS ima više od jednog problema sa Zubovićem doznali smo iz razgovora s njegovim predsjednikom, a jedan se odnosi na nedavni incident u kojemu je mještanin navodno gađao Zubovića stolicom.

Kada sazivamo sjednicu vijeća, načelnik je po zakonu obvezan na nju doći, ali on to ne radi. Štoviše, brani svojoj tajnici da nam radi zapisnik! Ali, kada on sazove zbor građana onda drži govore po 45 minuta, sat vremena, i ne dozvoljava nikome da sudjeluje u raspravi. To se dogodilo i kod ovog incidenta kada je Mihovil Šupraha, hrvatski vojni invalid i branitelj paškog mosta držao ruku za riječ i bio vidno ignoriran od strane Zubovića. Kada se pobunio, načelnik mu je rekao da s lažnim vojnim invalidima ne razgovara i prozvao ga da kaže svima kolika mu je mirovina. Kada je Šupraha, revoltiran Zubovićevim ponašanjem, krenuo prema njemu, načelnik se spotaknuo o hrpu stolica i umalo pao. Zaustavili smo Mihovila te se ništa dalje nije dogodilo. Policija je napravila svoj zapisnik i u njemu je navedeno da je na Zubovića bačena stolica, tvrdi Čemeljić i nastavlja, Valja napomenuti kako je Šuprahu netko uistinu prijavio da je lažni vojni invalid (komisija nam nije htjela reći tko, ali sumnjamo upravo na Zubovića ili Butkovića [op.a. autor nedavnog intervjua s načelnikom Općine Kolan]), ali nakon toga mu je invalidnost potvrđena, štoviše prava su mu povišena.

Prebivalište načelnika

Samo prebivalište Josipa Zubovića, prema riječima Damira Čemeljića, je sporno. Naime, upravo je iz kolanskog HSP-a Ante Starčević potekla prijava općinskom DORH-u da Zubović uopće, iako bi to kao gradonačelnik trebao, ne živi na području Općine Kolan, već na adresi Strossmayerova 2d u Pagu, sa ženom kod tasta.

Čemeljić tvrdi da je pred izbore za Sabor, 8. studenog, Zubović sa svojim prijateljem Željkom Blaićem, načelnikom Policijske postaje Pag, sredio da mu se napravi nova osobna iskaznica na adresi Ante Starčevića 3 u Mandrama kako bi sve bilo po slovu zakona. Čemeljić ipak ističe da se promjena dogodila samo u papirima i tvrdi kako Zubović i dalje živi u Pagu, što je ranije prema njegovim riječima konstatirao i DORH, te da je adresa u Mandrama u biti apartman od jedne Zubovićeve djelatnice na kojoj on prespava tu i tamo kako bi “zamaglio trag”.

Naš sugovornik kaže kako je sam kraj nedavno objavljenog intervjua u kojemu Zubović ističe adresu svojega prebivališta dodan upravo zato što je načelnik vidio “da je vrag odnio šalu”.

Čemeljić je rekao kako su i neke druge akivnosti načelnika Zubovića sporne, no kako će o tome progovoriti više u budućnosti, istaknuvši kako je u pripremi stranačka konferencija za novinare upravo na temu situacije u kojoj se nalazi Općina Kolan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...