Cameron: “Ispregovarao sam dogovor kojim će Velika Britanija dobiti poseban status u EU”

Ovo je povijesni trenutak za Britaniju – rekao je britanski premijer David Cameron na večerašnjoj konferenciji za medije nakon što su čelnici zemalja EU u Bruxellesu postigli dogovor oko njegovih prijedloga reformi kako bi Velika Britanija ostala u Uniji.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je na Twitteru da je dogovor postignut.

Jednoglasna potpora za novi dogovor za Veliku Britaniju u EU – objavio je Tusk.

Ispregovarao sam dogovor kojim će Velika Britanija dobiti poseban status u EU. Sutra ću ga preporučiti kabinetu – objavio je uskoro sam Cameron na Twitteru. Guardian je objavu protumačio kao Cameronov pokušaj da dogovor “proda” britanskoj javnosti.

Cameron je na presici nakon dogovora objavio da Velika Britanija također nikada neće biti dio europske superdržave, da se takozvana povijesna predanost EU na stvaranje još tješnje zajednice naroda Europe neće odnositi na Veliku Britaniju, kao i da će biti postroženi uvjeti za migrante unutar EU u pogledu pristupa socijalnom sustavu.

Nema više nešto za ništa – rekao je Cameron, poručujući i da će britanski njihov socijalni sustav neće postatit magnet za migrante.

Rekao je i da Velika Britanija nikada neće imati euro.

Trajno smo zaštitili funtu i pravo da je zadržimo – rekao je Cameron. Dodao je da su osigurali da Britanci neće izvlačiti druge zemlje u eurozoni te da britanske tvrtke neće biti diskriminirane zbog toga što su izvan eurozone.

Vjerujem da je ovo dosta da preporučim da Velika Britanija ostane u EU imajući najbolje od oba svijeta – rekao je Cameron. Poručio je da postoji još puno načina na koji se EU može poboljšati te da ništa u ovom dogovoru ne sprečava daljnje reforme. Također je rekao da EU ostaje čvrsta u slučaju, na primjer, ruske agresije.

Cameron je Britancima, koji će o ostanku ili napuštanju Unije odlučiti na referendumu, poručio da ne smijemo zaboraviti zašto je EU uopće osnovana – da su zemlje članice nekada ratovale, a danas razgovaraju.

Nikad ne bismo to kardinalno postignuće – mir i stabilnost na kontinentu – trebali uzimati zdravo za gotovo – rekao je Cameron.

Samo zato što je neka organizacija frustrirajuća ne znači da je trebate napustiti – dodao je.

Vjerujem da odgovori leže unutar reformirane Europske unije – poručio je Cameron.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je da je sretan postignutim dogovorom.

– Fer za Veliku Britaniju, fer za 27 zemalja EU – objavio je Juncker.

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė ranije je također na Twitteru objavila kako je sporazum završen, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...