Samo pet minuta trčanja dnevno može vam promijeniti život

Samo pet minuta trčanja dnevno može vam promijeniti život. Barem kad je zdravlje u pitanju. Ako trčite, i zdravlje i kondicija bitno će vam se poboljšati.

Iako je uvriježeno mišljenje da za trčanje treba imati određene predispozicije, kondiciju ili fizičku spremu, istina je da se trčati može – naučiti. Donosimo vam sedam stvari koje će možete poboljšati u samo pet minuta trčanja dnevno.

1. Bolji rad mozga

Tjelovježbom se ubrzavaju otkucaji srca, a samim time i povećava protok krvi, koja dovodi do bolje opskrbljenosti kisikom, koji, opet, utječe i na rad mozga. Trčanje poboljšava moždane funkcije, kao i zdravlje srca i krvnih žila. Osim toga, ako trčite pet minuta svaki dan povoljno utječe i na dio mozga kojega pogađa Alzheimerova bolest, pa to znači da se trčanjem smanjuje i rizik od ove bolesti.

2. Bolje raspoloženje

Trčanje nas čini zadovoljnijima sobom, jer daje osjećaj ispunjenja, odnosno uspjeha. Trčanje povećava i proizvodnju endokanabinoida, što su kemijske tvari u mozgu, koje su povezane s osjećajem ugode i užitka. Trčanjem se smanjuje netolerancija na stres, pa možete bolje reagirati u takvim situacijama.

3. Bolji san

Jutarnje i večernje trčanje pozitivno djeluju na spavanje i kvalitetu sna. Posljedično, bolji san podrazumijeva i bolje raspoloženje i koncentraciju, kao i manji umor.

4. Snižavanje visokoga krvnog tlaka

Krvni se tlak privremeno povisi tijekom trčanja, međutim, ono pogoduje njegovu snižavanju, kao i smanjenju razine kolesterola i rizika od dijabetesa. Pet minuta trčanja ili petnaest minuta brzoga hodanja jednako će djelovati na organizam, kad je tlak u pitanju.

5. Manji rizik od kardiovaskularnih bolesti

Trčanjem se ovaj rizik smanjuje skoro za pola. Kod osoba koje redovito trče, rizik od smrti od bilo kojega uzroka manji je za 30 posto, dok je rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima manji za 45 posto od onih koji ne trče.

6. Tri godine dulji život

U prosjeku osobe koje trče žive tri godine duže od osoba koje ne trče i ne vježbaju, odnosno većinu dana provedu sjedeći. Pet minuta trčanja svaki dan dovoljno je da si produžite život.

7. Ljepša i zategnutija koža

Trčanjem se poboljšava cirkulacija, koja utječe i na izgled kože. Poboljšava se i tonus kože, pa će ona biti zategnutija i izgledat će mlađe, piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...