Svjedočili smo prijateljstvu Zadra i Japana

Drugo izdanje Tuna, Sushi & Wine festivala nadmašilo je sva očekivanja. Kultura s Dalekog Istoka  omađijala je Zadrane koji su u 4 dana trajanja festivala uživali u gastronomiji, kulturi i sportu zemlje izlazećeg sunca. Događanje u organizaciji Turističke zajednice u suradnji s Ministarstvom turizma, japanskim – hrvatskim društvom razmjene te Počasnim hrvatskim  konzulatom u Osaki okupilo je brojne goste iz Hrvatske, Japana, Južne Koreje,  Španjolske i  Njemačke, a vrhunac je bila velika gala večera u Arsenalu.

Večera je imala humanitarni karakter a čitav prihod namijenjen je obnovi školskog praktikuma zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole.

Sve sudionike pozdravio je domaćin, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Ponosan sam što vas mogu pozdraviti na ovom događaju. Prije godinu dana počeli smo s ovom sjajnom manifestacijom, i zato želim izraziti zahvalnost našem dragom prijatelju, gospodinu  Keiji  Ideu veleposlaniku Japana i autoru svega ovoga. Hvala vam na ovoj promociji. Hrvatska tuna iznimno je cijenjena u Japanu i puno hrvatskih tvrtki surađuje s japanskim. Zato nam je ovaj događaj važan u smislu promocije i razvoja hrvatsko japanskih odnosa. Možemo i trebamo surađivati. Sretan sam i zadovoljan što se ovaj festival kvalitetno razvija i zahvaljujem svim sudionicima koji ga obogaćuju, rekao je Kalmeta.

Program je započeo nastupom tradicionalnih japanskih wa-daiko bubnjara, prezentirane su razne borilačke vještine, a nastupili su i članovi zadarskog kluba Kendo Dojo Ouka.

Gosti su uživali u specijalitetima spravljenim od strane vrsnih japanskih i domaćih masterchefova, prezentirana je i vještina rezanja tune, koja se mogla probati spravljena na brojne, za nas nesvakidašnje načine.

Japanski veleposlanik Keiji Ide uručio je Zahvalnice zaslužnima za ovaj događaj, gradonačelniku Kalmeti, direktoru TZ Zadar Zvonku Šupi, Anti Gotovini iz  tunogojilišta „Pelagos“, Milanu Mandiću iz tunogojilišta “Jadran” i japanskom vlasniku tunogojilišta „Tuna Kali“ Jiro Kambeu.

Manifestacija je svoje finale doživjela javnom prezentacijom sushija i tune na Forumu u subotnje jutro, gdje su svi građani mogli uživati u gastronomiji iz dalekih krajeva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...