Očekuju se gužve na autocestama, MUP najavio pojačane kontrole

Svake godine oko Uskrsa značajno se povećava broj sudionika u prometu na cestama – naši ljudi vraćaju se s rada u inozemstvu kako bi proveli blagdane s najmilijima, a ne treba zanemariti ni tranzitni promet stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Najveće povećanje prometa, logično se očekivalo u petak u poslijepodnevnim i večernjim satima, ali i danas te u ponedjeljak. “Najgušće” bi, kao i uvijek dosad, trebalo biti na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama: A1 (Zagreb-Split) i A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac), A6 (Bosiljevo-Rijeka), A2 (Zagreb-Macelj), A4 (Zagreb-Goričan) te na državnoj cesti D1 (Karlovac – Slunj – Gračac – Knin – Split).

Nažalost, što je više vozila na cestama, strelovito raste i mogućnost nesreće, kao i broj stradalih osoba u njima.

– Većina prometnih nesreća događa se jer određeni broj sudionika u prometu grubo krši osnovne prometne propise. Stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti, najavili su iz MUP-a, dodajući kako će se u provođenje planiranih aktivnosti uključiti maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Istodobno, maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge…).

– Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije. Stoga upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, poručuju iz MUP-a.

Posebno apeliraju na vozače da:

– prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme

– posebice napominju da je na većini autocesta i državnih cesta, sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13), na snazi obaveza korištenja zimske opreme do 15. travnja

– prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama

– na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore

– vežu se sigurnosnim pojasom

– pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu

– brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti

-poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom)

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje

– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša, snijeg) povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put

– za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, prilazima većim trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima i slično, pozivaju se sudionici u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje kako bi uskršnji blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...