“Balkan Rivers Tour” kajacima protiv hidroelektrane na Zrmanji

S ciljem skretanja pažnje na važnost očuvanja posljednjih divljih rijeka u Europi od izgradnje hidroelektrana, projekt “Balkan Rivers Tour” posjetio je i Hrvatsku, gdje su jučer kajakaši i rafteri poslali simboličnu poruku da hidroelektrane na rijeci Zrmanji nisu u interesu lokalnih ljudi koji žive od rijeke i njenih usluga.

Riječ je o velikom projektu WWF-a koji je započeo 16. travnja u Sloveniji odakle je stotinjak kajakaša krenulo na turu pod vodstvom bivšeg slovenskog olimpijca Roka Rozmana. Oni će u narednih tridesetak dana veslati po najljepšim ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka želeći  skrenuti pažnju na ludilo izgradnja brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana.

Veslat će se na 18 rijeka u 6 država. Nakon otvaranja u Sloveniji na rijekama Savi i Soči i Zrmanje u Hrvatskoj, nastavit će po rijekama  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, sve popraćeno programom uz suradnju lokalnih udruga kako bi im se dala podrška u borbi protiv izgradnje hidroelektrana.

Zašto baš Zrmanja?

Sa svojim teško dostupnim kanjonima, Zrmanja je sigurno jedna od najljepših i tajanstvenih rijeka Jadranskog sliva. Odlikuje ju izuzetna biološka raznolikost sa 49 identificiranih vrsta riba, od kojih je 8 endemskih. Najveću prijetnju predstavljaju joj postojeće i planirane hidroelektrane, kao i onečišćenje te uvođenje stranih vrsta i krivolov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...