Donosimo program Narodnog muzeja Zadar povodom Međunarodnog dana muzeja

Međunarodni dan muzeja 18. svibnja obilježava se u muzejima diljem svijeta još od 1977. godine na inicijativu ICOM-a (Međunarodnog savjeta za muzeje) koji svake godine preporuča temu vezanu uz aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Ove godine je to tema “Muzeji i kulturni krajolici”. U Hrvatskoj je obilježavanje ovog dana pokrenuo Muzejski dokumentacijski centar 1980. godine, a Narodni muzej Zadar uključio se u manifestaciju početkom 80-ih godina. Cilj ove manifestacije je povećati u široj javnosti svijest o baštinskoj ulozi muzeja i aktivnom poslanju i doprinosu cjelokupnom razvoju društvene sredine u kojem djeluju.

Svake godine Narodni muzej Zadar raznolikim programom nastoji približiti svoju aktivnost širem krugu posjetitelja. U tu je svrhu i ove godine priređen program za najrazličitije uzraste i skupine posjetitelja. Pojedini programi, kao primjerice 21. Edukativna muzejska akcija pod nazivom „KLIK na Kulturni krajoLIK“ u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u koju se uključio i Narodni muzej Zadar, započela je mjesec dana prije samog Međunarodnog dana muzeja i rezultira edukativnim programima i sadržajima čiji vrhunac i završnica je obično na sam dan obilježavanja, 18. svibnja. Također je tu i prethodno priređen literarni natječaj u organizaciji Pedagoške službe NMZ koji će se finalizirati likovnom radionicom.

U nastavku donosimo program kojim obilježavamo ovogodišnji Međunarodni dan muzeja s popisom aktivnosti priređenih upravo za taj dan, kao i popis aktivnosti koje su već duže aktualne.

ORGANIZATOR: PEDAGOŠKA SLUŽBA NMZ

Od ponedjeljka 9. do 14. svibnja 2016., Likovna radionica ispred spomenika kulture u sklopu projekta JEDNA ŠKOLA – JEDAN SPOMENIK. Ovogodišnjem projektu prethodi literarni natječaj namijenjen svim učenicima osnovnih škola na području Zadarske županije. Tema literarnog natječaja su kulturno-povijesni spomenici koji se nalaze u mjestu stanovanja učenika. Stručni žiri odabrati će najbolje literarne uratke o kulturno-povijesnom spomeniku, a nakon toga će se u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja održati likovna radionica ispred opisanog spomenika, s učenicima koji su poslali pobjednički rad.

Srijeda, 18. svibnja, 2016., u jutarnjim satima, lapidarij odjela Muzej grada Zadra NMZ. OLIMPIJADA STARIH IGARA – u sklopu projekta Muzej u školi. U suradnji s OŠ Zadarski otoci.

ORGANIZATOR: GALERIJA UMJETNINA NMZ

Srijeda, 11. svibnja 2016., Galerija umjetnina NMZ, izložba KRAJOLICI IZ FUNDUSA GALERIJE UMJETNINA. Usklađujući se s ovogodišnjom temom manifestacije Muzeji i kulturni krajolik Galerija umjetnina priređuje didaktičku izložbu koja obuhvaća radove od ikona do suvremene umjetnosti s temom krajolika u različitim tehnikama i materijalima te s različitim pristupom i viđenjem teme. Izložba će trajati do 11. lipnja 2016., a moći će se razgledati ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom: 9 – 13; srijedom od 15 – 19. Na sam Međunarodni dan muzeja, 18. 5. biti će otvorena od 9 do 20 sati.

Radionice uz izložbu KRAJOLICI IZ FUNDUSA GALERIJE UMJETNINA (predviđeno je: radionica slikanja u plain airu u Perivoju kraljice Jelene, lućica Foša; kreativna radionica izrade asamblaža od recikliranih materijala s temom iz vlastitog okruženja; land art / environmental art radionica – na plaži ili u parku i radionica zamišljanja, izrade i pisanja razglednica s motivom slika sa izložbe („Pozdrav iz…“). Sve radionice uključuju i vodstvo po izložbi. Radionice za školske i vrtićke grupe održavat će se svakim radnim danom u terminu po dogovoru s nastavnikom. Individualne radionice za djecu održavat će se subotom od 11 – 12:30.

Stručna vodstva namijenjena učenicima različitih uzrasta i igraonice uz izložbu KRAJOLICI IZ FUNDUSA GALERIJE UMJETNINA .

Audio vodič i audio projekt uz izložbu KRAJOLICI IZ FUNDUSA GALERIJE UMJETNINA
Prateći ovogodišnju, 21. Edukativnu muzejsku akciju u povodu Međunarodnog dana muzeja a u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva pod nazivom „KLIK na Kulturni krajoLIK“ učenici Gimnazije Franje Petrića pripremit će audio vodič, a multimedijalni umjetnik Robert Vodanović Čopor priprema audio projekt Soundscapes.

ORGANIZATOR: PRIRODOSLOVNI ODJEL NMZ

Srijeda, 18. svibnja 2016., od 9 do 13 sati, Prirodoslovni odjel, inkorporacija poezije u izložbu LEPTIRI KAO INSPIRACIJA PJESNICIMA.
Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je Muzeji i kulturni krajolici, i istina je, kako stoji u pozivu, on se ne može „zamrznuti“ i tako sačuvati u muzeju na tradicionalan način. No mogu se sačuvati neke njegove komponente, one koje taj krajolik definiraju. MuzejI daju značajan doprinos u razumijevanju krajolika i njegovog identiteta u zajednici, a leptiri su neizostavni dio svakog krajolika, pa tako i kulturnog. Njihova pojavnost u uskoj i neraskidivoj je vezi sa čovjekom jer mi svojom djelatnošću možemo povećati njihovu brojnost (košenje livada) ili je smanjiti (upotreba pesticida). No zbog svoje šarolikosti boja i načina života leptiri su već vjekovima inspiracija mnogim umjetnicima. Njih se slika, rezbari, fotografira, oni su postali simbol ljepote i lakoće postojanja. O leptirima se pišu pjesme od kojih su neke i uglazbljene. No da li je njihov život stvarno tako jednostavan i lagan i da li njihova ljepota ima svrhu? Na ova smo pitanja odgovorili izložbom o morfologiji, sistematici i biodiverzitetu leptira. U nju ćemo na Dan muzeja inkorporirati poeziju o leptirima, kao razmišljanje umjetnika o ovim nježnim bićima čiji opstanak je u našim rukama, oblikovan našim postupcima. Naime raznolikost leptira u našem okruženju danas je izložena ponekad i nepovratnim transformacijama, te smo mi odgovorni za osvješćivanje individualne i kolektivne odgovornosti zajednice u osvješćivanju i očuvanju ovog živog nasljeđa kulturnog krajolika koji nas okružuje. Autor ideje i izložbe: Snježana Vujčić-Karlo

ORGANIZATOR: ETNOLOŠKI ODJEL NMZ

Utorak, 17. svibnja 2016., 20 sati, Gradska straža, izložba ŽENA likovne umjetnice Marije Višić Guine.
Umjetnica će nam kroz slike na svili približiti svoje promišljanje i viđenje ženinog svijeta.

Važno je napomenuti da je Marija Višić Guina kroz cijeli svoj radni vijek kao likovna pedagoginja dovodila generacije svojih učenika na stalne ili povremene izložbe Narodnog muzeja uključujući ih u likovno promišljanje i izričaj te tako znatno doprinosila i razvoju njihove likovne kulture.

Izložba ostaje otvorena do 27. 05. 2016.

Utorak, 10. svibnja 2016., 12 sati, Etnografska zbirka Veli Iž, radionica i druženje s učenicima Područne osnovne škole Veli Iž u Etnografskoj zbirci Veli Iž, KORISNO JE BITI UZ KOMPJUTER, ALI JE DOBRO DRUŽITI SE I S PRIRODOM.
Etnografska zbirka u Velom Ižu može biti poticaj za različita promišljanja.

Dio smo tehnološki razvijenog svijeta, ali smo i dio prirode kojoj se divimo, upoznajemo je, učimo od nje, mijenjamo je. Uska povezanost čovjeka i prirode karakteristična je za seosku tradicijsku kulturu. Tehnološki napredak i virtualna stvarnost mogu dovesti do otuđenja čovjeka od prirodnog okoliša u kojem se on počinje osjećati strancem. Korištenje prirodnih resursa, usklađenost života s prirodom i njenim otkucajima, različita znanja koja su rezultat najneposrednijeg suživota s prirodom, vrijednosti su koje je potrebno poznavati jer su dio autentičnog ljudskog života te prirodne i kulturne baštine.

U veloiškoj etnografskoj zbirci ima podosta takvih predmeta koje ćemo zajednički otkrivati, razmišljajući o značenju korištenja prirodnih materijala, funkcionalnosti tih predmeta, njihovom značenju za sredinu u kojoj su nastajali te o načinima njihova korištenja i zaštite u suvremenim uvjetima promišljajući, naravno, i o dobrim stranama kompjutera kroz koji se na različite inventivne načine ova baština može prezentirati i popularizirati.

ORGANIZATOR: ODJEL MUZEJ GRADA ZADRA NMZ

Utorak, 10. svibnja 2016., Kulturno – povijesna zbirka Mali Iž, pričaonica u okviru Međunarodnog dana muzeja ŽIVOT NA MALOM IŽU – JEDAN DAN USMENE POVIJESTI.
Muzej grada Zadra i Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar organiziraju pričaonicu Jedan dan usmene povijesti u svojoj područnoj zbirci u Malom Ižu na otoku Ižu. Tema pričaonice Život na Malom Ižu prati temu Međunarodnog dana Muzeja; Muzeji i kulturni krajolici.

Usmena povijest dragocjen je način očuvanja povijesti za koju se smatra kako je stara koliko i čovječanstvo. S razvojem kritičke historiografije gubi na svojoj važnosti, ipak brojne kulture i dalje se oslanjaju upravo na pričanje priča, usmenu povijest, kao jedan od načina čuvanja svog identiteta, kulture i tradicije za buduće generacije. Na našim prostorima iznimno je važna kultura prenošenja priča s koljena na koljeno. Bilo da je riječ o povijesti mjesta, obitelji, običaja, usmena povijest daje nam uvid u često nigdje drugdje zabilježene aspekte.

Naši životi satkani su od priča. Priča koje su vrijedne pričanja. Priča koje daju uvid u minula vremena, u prostore i društvo koje još uvijek imamo priliku upoznati samo ukoliko damo priliku svjedocima prošlih vremena da svoja životna iskustva podijele s budućim naraštajima.

Pričaonice u Područnim zbirkama Narodnog muzeja Zadar, u Malom i Velom Ižu, imaju upravo to za cilj. Dati priliku mještanima Malog i Velog Iža da ispričaju, ali i poslušaju usmenu povijest svog mjesta, svojih sumještana, svojih obitelji i prijatelja. Ižani i njihovi gosti imat će priliku ispričati i poslušati možda još nikad ispričane priče iz povijesti svog kraja.

ORGANIZATOR: DOKUMENTACIJSKA SLUŽBA

Srijeda, 18. svibnja 2016., od 9 do 20 sati, Gradska straža (Etnološki odjel), prezentacija muzeja na engleskom jeziku putem TV-a.
Ususret turističkoj sezoni, raznolika i bogata djelatnost muzeja biti će prezentirana putem TV-a postavljenog u predvorju Gradske straže. Na taj način, prezentacija smještena u prostor koji se nalazi neposredno uz javni gradski trg i stjecište je turista iz cijelog svijeta, dati će prilog promociji ustanove čija je jedna od misija povezivanje kulturne baštine s turizmom.

Osim navedenog, 18. svibnja 2016. za javnost će biti otvoreni odjeli i izložbeni prostori sa slijedećim izložbenim programom:

Odjel Muzej grada Zadra

Poljana pape Aleksandra III bb, tel 023/251 – 851

Izložbe odjela Muzej grada Zadra:

URBANISTIČKI RAZVOJ ZADRA OD ANTIKE DO PRVOGA SVJETSKOG RATA
IFIGENIJA i USPOMENE IZ JEDNOG ZADRA – izložba slika, ambijenata i restauriranog antiknog namještaja od 17. do 19. st.
ARBANASI SVOME GRADU – izložba fotografija u povodu 290 godina od dolaska Arbanasa na Zadarsko područje, od 9. do 23. 5. 2016. Organizator: KUU „Vicko Zmajević“, Arbanasi
Etnološki odjel – Gradska straža

Narodni trg, tel 023/211-198

Stalna izložba Etnološkog odjela:

ETNOLOŠKE OSOBITOSTI SJEVERNE DALMACIJE
Prirodoslovni odjel

Medulićeva 2, tel 023/314-459

Stalna izložba Prirodoslovnog odjela:

LEPTIRI – BARŠUNASTI LET

Galerija umjetnina

Medulićeva 2, tel. 023/211-174

TAPISERIJE LIKOVNIH UMJETNIKA ANITE TOMLJANOVIĆ – ŠOKČEVIĆ I IVANA TOMLJANOVIĆA – DONACIJA ETNOLOŠKOM ODJELU NARODNOG MUZEJA ZADAR, od 6. 4. 2016. Organizator: Etnološki odjel NMZ

Gradska loža, izložbeni paviljon Narodnog muzeja Zadar

Narodni trg

„ČETIRI RUKOPISA“, od 13. 4. do 18. 5. 2016. Organizator: Galerija umjetnina NMZ

Svi odjeli i izložbeni prostori za javnost će biti otvoreni od 9 do 20 sati.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...