Ubio oca i oženio majku – mit o Edipu

Edip je junak iz grčke mitologije. Bio je sin kralja Laja i njegove žene Jokaste. Kada se Edip rodio, kralju je prorečeno da će biti ubijen od strane svoga sina, te da će se sin potom oženiti svojom majkom. Zbog toga je kralj, kada mu se rodio sin Edip, odveo novorođenče na goru Kiteron, probio mu stopala klinom da ne može pobjeći, te kako bi na gori otišao u sigurnu smrt. Ipak, dijete su pronašli pastiri Korinskog kralja Poliba koji nije imao djece. Polib ga je usvojio i nazvao ga Edip, što znači otečene noge, zbog njegovih ranjenih stopala.

Kada je odrastao, neki mu se pijanac narugao kako on nije pravi sin svog oca. Nakon toga, Edip je krenuo na put prema Delfskom proročištu, ne bi li tamo saznao nešto više o sebi, odnosno o svom porijeklu.Na tome putu sreo se sa svojim ocem, kraljem Tebe, Lajem koji je bio sa svojim čuvarima. Kralj, misleći da je Edip razbojnik, nije mu dozvolio da produži put, te ga je Edip u obrani napao i ubio, ne znajuću da se radi o njegovom ocu. Ovim događajem ostvario se prvi dio proročanstva.

Međutim, prije ulaska u Tebu, Edip je naišao na Sfingu koja je terorizirala čitav grad. Sfinga mu je postavila zagonetku. Edip je uspješno riješio postavljenu zagonetku, a Sfinga se, uslijed očaja bacila u more, čime je Edip spasio Tebu od terora. Kao nagradu za to, Edip je proglašen kraljem Tebe. Uz titulu kralja naslijedio je i kraljicu Jokastu, svoju majku, koju je potom i oženio. Tako se ostvario i drugi dio proročanstva.

Godinama su živjeli u sretnom braku. Jokasta mu je rodila četvero djece, dva sina, blizanca, Eteokla i Polinka, a zatim i dvije kćeri, Antigonu i Izmenu.

Jednoga dana, u Tebi se pojavila zaraza koju su poslali bogovi, te je narod zatražio pomoć od svog kralja Edipa. On je poslao svog ujaka u Delfe kako bi saznao istinu o ovoj strašnoj zarazi koja je harala gradom. proročanstvo u Delfima reklo je kako se grad neće osloboditi zaraze sve dok se ne dozna tko je ubio kralja Laja.

Želeći spasiti Tebu od nesreće koja ju je zadesila, Edip je sam krenuo u otkrivanje zločina. Nakon određenog vremena, dolazi do saznanja kako je upravo on bio taj koji je ubio kralja Leja, svoga oca, te oženio vlastitu majku. Kada je Jokasta saznala za to, odmah se objesila, a Edip je sam sebi iskopao oči. Prema Homeru, Edip je nastavio vladati  Tebom dok nije ubijen u borbi, no češća je verzija  po kojoj ga je istjerao Kreon, Jokastin brat, te su se njegovi sinovi nastavili boriti za tron. Prema Sofoklu, Edipa kroz lutanja po Kolonu vodi njegova kćer Antigona.

Edipovo ime u širu je upotrebu ušlo kroz psihijatriju, gdje postoji “Edipov kompleks”. Opisuje se kao privlačnost koju dijete osjeća prema roditelju suprotnog spola, te neprijateljstvo i rivalstvo prema roditelju istog spola. Normalno se razrješuje postupnom identifikacijom s roditeljem istog spola te odricanjem od seksualnog zanimanja za roditelja suprotnog spola. većina ljudi preraste edipovsku fazu, iako to nije pravilo. Prema Freudu, autoru ovog termina, glavni razlog za razrješenje  Edipovog kompleksa je strah od očeve kazne. Ukoliko se Edipov kompleks ne razriješi i nastavi postojati, dijete se mentalno ne razdvaja od roditelja. Takva osoba često je nesposobna za bliskost i ljubav, a mogu se razviti poremećene ili društveno neprihvatljive oblike seksualnog ponašanja. U trenutku kad ti poremećaji  počnu umanjivati kvalitetu života, potrebno je obratiti se stručnjaku, odnosno psihijatru. Psihoanaliza, metoda liječenja koju je začeo Freud samo je jedna od terapija izbora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...