Uspješno završen Međunarodni stručni Ethika trening

Prošlog je tjedna završen petodnevni Međunarodni trening „ETHIKA – etičko obrazovanje i učenje o vrijednostima u školama i vrtićima“ u kojem su Zadrani iz udruge Male filozofije kao domaćini ugostili i 30-tak stručnjaka, međunarodnih nastavnika i odgajatelja. Bio je to dio  ERAZMUS Plus projekta u kojem je zadarska udruga „Mala filozofija“ sudjelovala kao jedini partner iz Hrvatske, zajedno sa sedam drugih znanstvenih i stručnih institucija i organizacija iz Italije, Austrije, Slovenije, Španjolske i Njemačke.

U sklopu planiranih aktivnosti sudionici Ethika treninga, uz radionice u Gradskoj knjižnici, posjetili i osnovnu školu Šime Budinića gdje su upoznali jedan izuzetan i zanimljiv projekt kojeg im predstavili učenici 2. razreda Nina, Luka, Ana i Vice, zajedno sa svojom mentoricom, te objasnili vrlo precizno projekt „Kap dobrote“, odnosno akciju pod radnim nazivom „Kap po kap čini slap“ gdje su zamislili, analizirali i proveli pomoć svojim socijalno ugroženijim vršnjacima u prikupljanju odjeće i obuće, potrebnog školskog pribora, novca za marendu ili odlazak na izlete, dok je dio pomoći usmjeren i za školu u Africi. Sudionici Ethika treninga su dobili i detaljne informacije kako su organizirani koncerti, školski sajam, paketi pomoći, te „kasica-prasica“ u koju se ubacivala simbolična kuna. U nastavku posjete Šimi Budiniću, učenici osmih razreda, zajedno s psihologinjom Jagodom Gauta,  održali su i debatu o posljedicama prepisivanja ili raspravu o dilemama izbora u ključnim situacijama, gdje su i sami učenici, nakon argumentiranja odlučivali tko je u pravu.

Zadnji dan poslijepodne planiran je za posjetu dječjem vrtiću Žuto pače gdje su polaznici Ethike mogli vidjeti kako djeluju dobro pripremljene radionice za djecu koja se vrlo brzo uključuju u svaku raspravu o  (ne)odgovornosti ili pravednosti. Članice udruge Male filozofije pokazale su kako motiviraju i vode djecu u zabavnim ali mudrim igricama i pitanjima. U tomu su im pomagale i odgajateljice Žana Vidučić, Marijana Jurlina i Ana Burčul-Bukva, kao i najmlađa voditeljica radionica iz Male filozofije osmogodišnja Eva Surać. Voditeljica Žutog pačeta Dobrila Radeka objasnila nam je kako odgojiteljice i 40-tak djece u dvije odgojne skupine od tri do šest godina već surađuju  s malom filozofijom i u praksi realiziraju sve suvremene metode rada s djecom koji potiču njihovu angažiranost i kreativnost. – Vrlo rado se odazivamo na svake oblike ovakve suradnje jer daju novu dimenziju našem primarnom programu, razvijaju mnoge osobine djece u ovom uzrastu i njihovo uključivanje u komunikaciju i međusobno razumijevanje i kontakte – naglasila nam je Dobrila Radeka, voditeljica vrtića koji djeluje već 14 godina i u koji roditelji upisuju i svoje drugo, pa i treće dijete.

Sudionici međunarodnog projekta i treninga jedan su dan iskoristili i za obilazak kraljevskog Grada Nina, a zadnji dan podijeljeni su i posebni certifikati o obuci u prostoru Gradske knjižnice, tradicionalno dobrog domaćina u svim ovakvim projektima i radionicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...