Gotovini brojke u padu, Čermaku odlična zarada: Ostvarili profit od 4,5 odnosno 61,9 milijun kuna

Uzgoj i prodaja tuna generalu Anti Gotovini u 2015. donijela je profit od 4,5 milijuna kuna što je za 1,7 milijuna kuna manje nego godinu prije. Pali su mu i prihodi s 24,6 milijuna kuna na 20,3 milijuna kuna. Njegov kolega po činu Ivan Čermak koji se bavi mnogo lukrativnijim biznisom, trgovinom naftom i plinom, pamtit će 2015. po odličnoj zaradi. Lani mu je dobit skočila na 61,9 milijuna kuna što je dvostruko više nego u 2014. godini.

Uzgojem tuna Gotovina se bavi od veljače 2013., kada je s poslovnim partnerom Milanom Mandićem osnovao Pelagos net farmu.

Gotovina ima značajna kreditna zaduženja

Mandić je iz Turnja pored Zadra, a u biznisu s tunama više je od deset godina. Suvlasnik je Jadran tune iz Biograda, jedne od najvećih tvrtaka u toj branši u Hrvatskoj.

Trenutno Gotovina uzgaja tune na dvjema lokacijama u šibenskom akvatoriju. Kod otočića Balabre u blizini Murtera ima koncesiju na 126 tisuća metara kvadratnih na kojoj se godišnje može uzgojiti do 450 tona tune, a na uzgajalištu kod otoka Sita ta se brojka penje do 600 tona. Zapošljava 30-ak radnika, a svu ribu izvozi u Japan.

Gotovina ima značajna kreditna zaduženja, ukupno su veća od 50 milijuna kuna, ali to je za očekivati jer se radi o mladoj kompaniji koja još investira u biznis.

Krajem prošle godine Pelagos net farma je u zadarskoj luci Gaženica opremila suvremeno skladište s hladnjačom za promet i smrzavanje male plave ribe. Investicija je vrijedna oko 18 milijuna kuna bez PDV-a i s njom su, objašnjeno je iz Gotovinine tvrtke, osigurali dugoročnu konkurentnost na tržištu i siguran razvoj.

Drugi generalov biznis, tvrtka Adriatik gradnja u 2015. imala je 1,2 milijuna kuna prihoda (+ 10,8 posto) te dobit od 847.800 kuna (+ 14,7 posto). Tvrtku je 2000. osnovao sa svojim kumom Željkom Dilberom. Ima jednog zaposlenog koji radi na konzultantskim poslovima vezanim za plinske instalacije.

Čermak gradi termoelektranu

Umirovljeni general Ivan Čermak u naftnom biznisu je više od 20 godina. Njegova glavna uzdanica, tvrtka Crodux derivati dva u 2015. je povećala prihode za 2,4 posto, u odnosu na 2014. na 2,9 milijardi kuna. Dobit mu je porasla na rekordnih 42,4 milijuna kuna što je za 26,7 milijuna kuna više nego u 2014. godini.

Crodux derivati dva trenutno u svojoj mreži ima 65 benzinskih postaja te zapošljava oko 800 ljudi.

Druga Čermakova tvrtka Crodux plin trguje s ukapljenim i prirodnim plinom te električnom energijom. U prošloj godini su joj prihodi pali za 23,7 posto na 650,7 milijuna kuna u odnosu na godinu prije, ali joj je dobit skočila na 19,5 milijuna kuna (+ 47,5 posto).

Zbrojeno na nafti, plinu i električnoj energiji, Čermak je lani imao čistu zaradu od 61,9 milijuna kuna što je za 33 milijuna kuna više nego u 2014. godini.

U generalovom fokusu sad je gradnja termoelektrane na plin snage 600 megavata vrijedne više od 400 milijuna eura u Slavonskom Brodu. Projekt je bio dvije godine na čekanju zbog papirologije jer je Ministarstvo graditeljstva izdavanje građevinske i lokacijske dozvole uvjetovalo ishođenjem uporabne dozvole za priključni dalekovod.

Predviđeno je kako će gradnja trajati tri godine, a uz termoelektranu trebala bi se izgraditi i tvornica za proizvodnju bioetanola, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...