Grad Zadar neće pokretati stečaj, ali kakvo drugo rješenje ima za klub koji je u svojevrsnoj induciranoj komi?

Liga za prvaka, finale Real Madrid i Atletico Madrid, a istodobno i pripreme reprezentacija za Euro, potpuno su zaokupili medijski prostor kad je o nogometu riječ. Tu i tamo ponešto se može pročitati ili čuti o klupskim zbivanjima ali najviše o našim prvoligašima, još malo pa će nestati neizvjesnost oko toga hoće li Istra 1961 u kvalifikacijama (prva utakmica 1:1) za 1. HNL biti bolja od Šibenika i – to je to.

Nogometni Zadar, a to je zapravo NK Zadar s. d. d., zapao je u stanje što ga najjasnije objašnjavaju dvije riječi – inducirana koma. Već je i zaboravljeno kad je u Stanovima isključen telefon, voda je nekoliko puta bila isključivana, a danas – sutra na redu je, opet, i električna energija. Premda je riječ o posljedicama kao ‘tehničkim stvarima’, one najbolje ilustriraju uzroke ili, drugim riječima, došao je trenutak da onaj tko je s vragom sadio tikve, plati račun.

Grad Zadar do sada je nekoliko puta uskakao, krpao je jednu rupu za drugom, no sve su to bile tek male vatrogasne mjere usmjerene samo na jedan cilj, na preživljavanje do kraja drugoligaške sezone. U tomu se i uspjelo, no odmah je nastupilo vrijeme u kojemu treba djelovati brzo, kvalitetno i djelotvorno. Je li se prošlih dana na relaciji Grad – Klub nešto i zbivalo, teško je reći. Javnih istupa nema ni iz Grada, ni iz NK Zadra s. d. d., odnosno posljednja javna riječ bila je kad je s govornice Gradskoga vijeća Reno Sinovčić, neovisni gradski vijećnik, od gradonačelnika Božidara Kalmete zatražio da on, Kalmeta, zatraži stečaj za klub. Odjek toga zahtjeva bio je istup Radovana Dunatova, pročelnika za kulturu i šport, da Grad nema namjeru zatražiti stečaj. Poslije toga – ni riječ da bi javnost čula.

U međuvremenu je prva momčad otišla na odmor i veliko je pitanje u kojem će se sastavu okupiti za natjecanje u 3. HNL – jug. Završila su svoja natjecanja i mlađe kategorije i neko vrijeme svi će pogoni mirovati. No, klub se svakako treba izvući iz egzistencijalnoga blata i prvi korak, što bi bilo realno, jest da Nadzorni odbor (petorica članova, predsjednik Jakov Surać) objektivno razmotri stanje i trezveno donese dvije – tri bitne odluke u cilju nužnih radikalnih mjera kad je riječ o klupskom preustroju, na što će se nasloniti i dobro osmišljene mjere što će dovesti do promjena u stručnom segmentu. Istina je da je taj dio nekoliko godina bio zanemaren, bez dovoljno kvalitetnih planova i programa i s nizom poteškoća subjektivne naravi.  Za buduće vrijeme trećeligaškoga života, pa i dalje, organizam NK Zadar s. d. d. treba biti oslobođen svakog parazitizma i svih mogućih suvišnih troškova.

Na koncu, priča o NK Zadar s. d. d. došla je do točke na kojoj relevantni čimbenici trebaju odlučiti – hoće li posve dignuti ruke od kluba ili će, pak, pripremiti paket mjera koji će biti platforma za postupni (i toliko željeni) razvoj kluba najmanje do statusa stabilnoga hrvatskoga prvoligaša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...