Osnovana Udruga ruralnog turizma Hrvatske

Glavni cilj novoosnovane Udruge ruralnog turizma Hrvatske je stvaranje povoljnijeg okruženja za bavljenje seoskim turizmom u ruralnom prostoru, izvijestili su u četvrtak iz Udruge koju je osnovalo više od 20 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednih obrta

Osnivači smatraju da se boljim povezivanjem poljoprivredne proizvodnje i turizma hrvatsko selo može oživjeti i zaustaviti odlazak mladih. Oko 700 poslovnih subjekata koji se bave seoskim turizmom nosioci su gospodarskog razvoja u ruralnom prostoru, a velik dio njih se bavi i proizvodnjom domaćih proizvoda, navodi se u priopćenju.

Naš rad je ograničen neadekvatnim zakonskim propisima koji umjesto da potiču, u praksi znatno ograničavaju bavljenje turizmom na selu, istaknula je predsjednica Udruge Jasmina Rakić Horvat.

Dodala je kako žele biti partner vlasti i drugim akterima na svim razinama kako bi turizam na selu bio prepoznat kao osnovna, a ne samo dopunska djelatnost.

To podrazumijeva naše uključivanje u donošenje poljoprivredne strategije i drugih akata i dokumenata koji se tiču našeg rada, što do sada uglavnom nije bio slučaj, kazala je Rakić Horvat.

Udruga će se, kako se navodi, zalagati za donošenje Akcijskog plana za razvoj ruralnog turizma u okviru Strategije razvoja turizma do 2020., bolju koordinaciju državnih i lokalnih institucija u donošenju i provedbi propisa, ravnomjernu promociju hrvatskih regija, bolju suradnju s putničkim agencijama itd.

Popularizacija seoskog turizma u Hrvatskoj i inozemstvu ključna je za naš održivi razvoj, istaknuo je dopredsjednik Udruge Janko Kezele. U zadnjih 15-ak godina, kazao je, uložene su stotine milijuna kuna za turističke poticaje u ruralnom prostoru, a vrlo malo u promociju seoskog turizma. Naša ponuda nije zastupljena na turističkim sajmovima u inozemstvu, ne postoje promotivni materijali koji bi goste privukli na hrvatsko selo, a o ozbiljnim promotivnim kampanjama možemo samo sanjati, istaknuo je Kezele.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...