Cestitka_Uskrs

Prije 36 godina umro Josip Broz Tito

U Kliničkom bolničkom centru u Ljubljani  4. svibnja 1980. godine umro je  Josip Broz Tito. U toj je bolnici boravio duže vrijeme zbog problema s cirkulacijom u nogama. Amputirana mu je lijeva noga, a u međuvremenu je dobio gangrenu od koje je i umro. Smrt je ustanovljena u 15 sati i 5 minuta. Umro je samo 3 dana prije svog 88. rođendana, premda postoje neke sumnje oko točnog datuma njegovog rođenja.

Smrt Josipa Broza u bivšoj Jugoslaviji mjesecima se očekivala, a pripreme za njegovu sahranu već su trajale. Nakon smrti tijelo mu je specijalnim vlakom prevezeno iz Ljubljane u Beograd, zaustavljajući se u većim gradovima gdje su se okupljale mase ljudi kako bi odali posljednju počast “vječnom predsjedniku”.

Josip Broz pokopan je u beogradskoj Kući cvijeća na Dedinju 8. svibnja 1980. a na sahrani se okupio dotada najveći broj stranih državnika u povijesti. Prisutno je bilo 209 delegacija iz 127 zemalja, među njima 4 kralja, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara. Od poznatih stranih državnika prisutni su bili Margaret Thatcher, Saddam Hussein, Jaser Arafat , Leonid Brežnjev, Indira Gandhi, Erich Honecker i drugi.

Mnogo nagađanja razvilo se oko činjenice da na Titovom grobu nema petokrake zvijezde. Neki to navode kao dokaz da je Tito bio mason, dok drugi smatraju da je riječ o jednostavnom previdu koji je nastao zbog žurbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...