Prije 37 godina: Margaret Thatcher postala premijerka

Na parlamentarnim izborima koji su se u Velikoj Britaniji održali 3. svibnja 1979. pobijedila je Konzervativna stranka s Margaret Thatcher na čelu, osvojivši 339 zastupničkih mjesta, ostavivši Laburiste s 269 mjesta. Tako je Thatcher postala nova premijerka, kao prva žena u povijesti na toj poziciji. Svoj poznati nadimak Željezna lady dobila je još 1976. a tako ju je prvi nazvao sovjetski novinar Jurij Gavrilov u novinama Crvena zvezda.

Zasjevši u premijersku fotelju, Thatcher je odmah poduzela niz nepopularnih mjera zbog nagomilanih problema, broj nezaposlenih bio je ogroman, inflacija je divljala, industrija propadala, a proračun u debelom minusu. Međutim, ubrzo se britansko gospodarstvo počelo oporavljati, a time je rasla i popularnost premijerke.

Ostala je upamćena i po odlučnom djelovanju kada je Argentina zauzela Falklandsko otočje uz argentinsku obalu koje je bilo pod kontrolom Britanije. Bez oklijevanja poslala je vojsku koja je u samo tri mjeseca potjerala argentinske snage i povratila kontrolu nad otočjem. Imala je prisan odnos s predsjednikom SAD-a Ronaldom Reaganom, te bila protivnica ujedinjenja Njemačke smatrajući kako bi kao takva bila presnažna za ostatak Europe.

Margaret Thatcher ostavku je podnijela nakon unutarstranačkih previranja 28. studenog 1990, nakon 11 i pol godina neprekinute vlasti.

Bila je i veliki zagovornik neovisne Hrvatske o čemu najbolje govore neke njezine izjave: “Rat u Jugoslaviji nije građanski rat, to je rat komunističke Srbije protiv demokratskih država Hrvatske i Slovenije”, “Zašto Tuđmanu zamjeraju da je nacionalist, pa i ja sam britanska nacionalistkinja”, “Ako je u pitanju da se na križ pribije mene ili Hrvatsku, onda bolje da se na križ pribije mene nego Hrvatsku”.

Preminula je 2013. godine u 88. godini nakon moždanog udara. Posljednjih nekoliko godina borila se s demencijom i Alzheimerovom bolešću

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...