Svevideće oko – tajni simbol

Simbolizam je oduvijek korišten za prenošenje ideja, u svakodnevnom životu koristimo ih kako bi naglasili i pojednostavili shvaćanje važnih informacija poput prometnih znakova, drugi primjeri su logotipi kompanija ili certificirani statusi. Koristi se i za prenošenje duhovnih ideja, fenomena i procesa.

Jedan od simbola koji najviše intrigiraju je svakako Svevideće oko, poznato i kao Oko providnosti. Vezuju ga uz velik broj skupina i pokreta, od iluminata do masona, preko Svjetske banke pa do Novog svjetskog poretka.

Ovaj moćni ezoterični simbol danas je u potpunosti krivo shvaćen i malo je onih koji znaju što oko izvorno predstavlja. Njegovo izvorno značenje je visoka duhovna snaga – Bog, budni skrbnik čovječanstva. Smatra se kako podrijetlo vuče iz staroegipatskog simbola iscjeljenja, a simbol kakvog danas prepoznajemo nastao je u razdoblju renesanse, te je usko povezan s kršćanstvom.

Najsnažnija asocijacija je ipak ona s masonima koji ga rabe kao simbol Božjeg sveznanja, a taj su simbol preuzeli tek 1797. To je čak 15 godina nakon što se ovaj simbol pojavio na američkoj novčanici od jednog dolara.

U današnje vrijeme Svevideće oko poprima sasvim drugo značenje – na njega se gleda kao simbol kontrole i nadzora stanovništva koje provodi svjetska elita. Tako je ono od kršćanskog simbola postalo simbolom orvelijanskog Velikog Brata i zavjere različitih skupina za koje mnogi smatraju da potajno upravljaju našim životima.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...