Đuka Tesla – majka koja je usmjerila sina prema znanosti

Za svoj izumiteljski dar koji je posjedovao, Nikola Tesla se u knjizi “Moji izumi” zahvalio majci. Nije krio koliko joj se divi dok ju je opisivao kao izuzetno hrabru ženu, rijetke sposobnosti i moralne snage. Nazvao ju je prvorazrednom izumiteljicom, vjerujući kako bi postigla puno da nije bila toliko daleka od modernog života. Govorio je kako ima toliko spretna ruke, da onoi što očima vidi, rukama može stvoriti.

Pletenu ličku torbicu s kojom ga je ispratila u gimnaziju Nikola je cijelog života nosio sa sobom.

Georgina Đuka potekla je iz svećeničke obitelji, a u takvu se i udala. Rođena je u malom mjestu pokraj Gračaca 1822. godine, majka joj je rano umrla pa se kao najstarija morala brinuti o šestoro braće i sestara, što ju je udaljilo od obrazovanja.

Nije znala čitati, ali je obožavala poeziju i napamet znala tisuće stihova. Nikola je od nje naslijedio i fantastičnu moć pamćenja. Pokazivala je zavidne intelektualne sposobnosti, ali uvjeta za školovanje nije bilo.

Udala se za svećenika Milutina Teslu, s kojim je u Smiljanu dobila dva sina – Danui Nikolu, kaoi tri kćeri – Angelinu, Milku i Maricu. Dane je preminuo u 14. godini od posljedica udarca konja, a nedugo zatim, obitelj je preselila u Gospić.

Đuka je bila vrlo posvećena odgoju djece, brinula se za Nikolu koji je bio boležljiv i strašljiv. Ona je od početka prepoznavala njegovu posebnost i znala je da će svi ti strahovi iščeznuti. I bila je u pravu.

Očekivalo se da Nikola naslijedi oca i nastavi svećeničkim stazama. Ali majka je dala završnu riječ. Zbog nje se to nije dogodilo.

Iako je Milutin Tesla imao bogatu biblioteku, pisao pjesme i članke, zanimao se za filozofiju, sinu nije dozvoljavao da čita. Skrivao je svijeće od njega, pa je Nikola krišom pravio fitilje i izlijevao tanke lojanice i čitao do zore.

Majka je razumjela tu njegovu strast jer ju je i sama osjećala.

Teslini biografi navode kako je on prvi puta pažnju na sebe privukao kao šestogodišnjak, kada je osposobio vatrogasna kola nakon što su stručnjaci odustali od tog posla. Nakon nekoliko sličnih poteza kojima je oduševio sve, Đuka je uspjela nagovoritu supruga da je za dijete bolje da studira tehniku umjesto bogoslovije. Milutin je na to jedva pristao.

Majka je Nikoli pomogla u životnoj fazi kad je zapoe sa kockom. Smatrala je kako je to prolazna strast, i ponovo bila u pravu.

Telegram da mu je majka na samtri Teslu je zatekao u Parizu. Odgodio je sva predavanja i odmah otputovao u Gospić. Georgina Đuka Tesla umrla je u travnju 1892. a ostavrila joj je posljednja želja – vidjeti voljenog sina Nikolu i oprostiti se s njime.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...