Zadarski HSLS-ovci proslavili 26. rođendan: “Prva smo demokratska stranka u RH”

Svečanom večerom najužeg tijela stranke Županijske i Gradske organizacije HSLS-a obilježen je u nedjelju 22. svibnja 2016. godine 26. rođendan HSLS-a, prve demokratske stranke osnovane u modernoj Hrvatskoj. HSLS u Gradu Zadru osnovan je prije 26 godina ,dana 22.05.1990. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta.

Uz pozdravni govor Predsjednika Ž.V. Marka Klanca dipl.ing. i Predsjednice G.O. Zadar Marine Marić struč.spec.jav.uprave, sjećanje na Vladu Gotovca osvježila je recitiranjem tekstova i poezije Vlade Gotovca Gospođa Nikolina Mojić.
– I danas možemo s ponosom istaknuti da smo prva demokratska stranka osnovana 1989.god.u Republici Hrvatskoj. HSLS polazi od načela da je slobodna samo ona zajednica u kojoj je slobodan i socijalno siguran svaki pojedinac, a sloboda djelovanja ograničena je samo jednakom slobodom drugih. U životu svako od nas bira svoj put  i svaka i najmanja odluka ,definira smjer u kojem idemo, neovisno o tome što želimo za sebe na političkom,privatnom poslovnom planu. Na kraju krajeva svi želimo biti zadovoljni i sretni. I sve što radimo i želimo radimo da bismo dostigli svoju osobnu sreću.

Ovo za nikog od nas nije isto, ne postoji univerzalni recept za nju upravo u tome i leži mističnost i prividna nedostižnost. Biramo stranku, prijatelje ili partnere upravo na osnovi toga što nas iste ili slične stvari čine sretnima, jer kad svoju sreću podijelimo s nekim drugim ona se množi i tek tada dobiva svoj puni smisao. Mi u HSLS-u upravo moramo biti takvi. Teško mi je nabrojiti sva imena  koja sam imao sreću upoznati u mojoj i vašoj stranci, pošto ih je mnogo koji su dali svoj doprinos u jačanju  demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj. To su velika imena HSLS-a Vlado Gotovac i Dražen Budiša. Imao sam sreću da ih upoznam i da budem dio njihovog tima i ekipe.

Za mene kao liberala to su dvije osobe koje nikad nisu mijenjali svoja politička uvjerenja.

Vlado Gotovac je po mom dubokom uvjerenju čovjek velike moralne snage,racionalni borac i jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca.

Generalno gledajući HSLS je stranka koja je bila i ostala s velikim potencijalom, stranka intelektualnog kapitala kroz ovih 26 god. Spomenuti ću neke od prvih Predsjednika Zadarskog ogranka: To su

Ing.Blaženko Ivoš, dr .Bellotti, dr.Matulić, dr.Labar, dr.Kasap, dr.Vanjak, dr .Mišlov , dr.Aras, dr.Jusup, dr .Klarić, Ing.Begonja, dr.Lovrić. Tu su i mnogi branitelji, ekonomisti, pravnici, sportaši i drugi koji nisu više članovi HSLS-a ogranka Zadar, rekao je Krsto Baljak, jedan od osnivača HSLS-a Zadar.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...