Zašto je Cassius Clay promijenio ime

Legenda svjetskog boksa Cassius Clay prema mnogima je nabolji boksač teške kategorije u povijesti. Njegova poznata taktika, kako ju je sam opisao “letim oko protivnika kao leptir, bodem kao osa” donio mu je brojne naslove prvaka. Svoju je amatersku karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine, dok je u profesionalnom boksu prvu borbu za naslov prvaka imao 1962. u kontorverznom meču protiv Sonnya Listona.

Osim svojim sportskim dostignućima, Cassius Clay na sebe je pažnju privukao javnim prihvaćanjem Islama. Bio je pripadnik Nacije islama, organizacije koja je zastupala crnačku superiornost i tražila odvajanje crnaca i bijelaca. Pristupanjem ovoj organizaciji, dobio je i novo ime – Muhammad Ali.

Pripadnici te organizacije uzimali su nova imena kako bi se odvojili od svog ropskog naslijeđa. Često su svom imenu dodavali X, kako bi prizvali u sjećanje svoje nepoznato afričko prezime iz vremena prije nego što su ih bijelci odveli iz Afrike i bacili u ropstvo.

U to vrijeme Ali je ušao u sukob s američkom vladom odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata, bio je osuđen, te mu je karijera bila prekinuta na 3 godine. Ponovo se vratio u svijet boksa ukidanjem presude 1971. godine.

Muhammad Ali ipak je na koncu napustio Naciju islama zbog neslaganja s rasističkom politikom njenog vođe Elijaha Muhammada, te je prešao na sunitski islam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...