Hrvatska u samom vrhu zemalja EU s najviše siromaštva

Unatoč općem bogatstvu u EU-u siromaštvo je još uvijek relativno visoko i obuhvaća 16,9 posto stanovništva, što je oko 85 milijuna ljudi u relativnom dohodovnom riziku od siromaštva, dok je Hrvatska s 20 posto siromašnih u vrhu zemalja EU-a, rečeno je na okruglom stolu koji su u utorak organizirali Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Hrvatska mreža protiv siromaštva i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO).

Tih 20 posto hrvatskih građana ne mogu osigurati osnovne životne stvari i potrebe, rekao je Nino Žganec iz Hrvatske mreže protiv siromaštva upozorivši na podatke o vrlo niskoj kvaliteti života naših siromašnih sugrađana, koji ne mogu otputovati nekoliko dana na godišnji odmor, izdvojiti novac za slobodne aktivnosti itd.

Hrvatska treba niz zakona iz socijalne politike

Obično kažemo da su zakoni dobri, a provedba loša, no na području socijalne politike s time se ne bih složio, rekao je Žganec istaknuvši da Hrvatskoj treba čitav niz zakona iz socijalne politike. Praktički imamo jedan zakon o socijalnoj skrbi koji pokriva čitav niz područja, a to je nedovoljno.

Trebamo imati proaktivnu, a ne reaktivnu socijalnu politiku, kaže Žganec. “Ne reagiramo na događaje, uvijek smo korak ili dva iza zbivanja umjesto da postavimo osigurače koji bi obiteljima i pojedincima omogućili da ne upadaju u začarani svijet siromaštva”, rekao je.

Socijalna politika nikada se ne smije gledati kao potrošnja, već obrnuto, socijalna davanja treba tretirati kao aktivno ulaganje u ljudski kapital. Zagovaramo da se kroz socijalna ulaganja pomogne ljudima da ne upadaju u siromaštvo, a socijalni dodaci tretiraju kao dio kroz koji Hrvatska može prosperirati, istaknuo je Žganec.

Politike štednje povećale razmjere i dubinu siromaštva

Izvjestitelj EGSO-a Seamus Boland predstavio je izvješće o suzbijanju siromaštva i potrebnim mjerama upućeno EU-u, koje pokazuje da je 27,1 posto djece u zemljama EU-a u riziku od siromaštva. Na razini EU-a donijeta je strategija borbe protiv siromaštva kojoj je cilj da se do 2020. broj od 24 milijuna osoba koje su duži niz godina u pravom siromaštvu smanji na 20 milijuna.

Podaci govore da su kriza i politike štednje diljem EU dramatično povećale razmjere i dubinu siromaštva, što je osobito bio slučaj u zemljama u kojima je financijska potpora međunarodnih organizacija (MMF, Europska banka) bila uvjetovana velikim proračunskim rezovima. EU štiti euro, štiti sigurnost, pojačava obranu, a na toj razini potrebna je i borba brotiv siromaštva, rekao je Boland.

EGSO je u proteklih nekoliko godina pokrenuo brojne inicijative za iskorjenjivanje siromaštva. Institucijama EU-a podnijeta su službena mišljenja o sve većem siromaštvu kod zaposlenih osoba, uvođenju minimalnog dohotka na europskoj razini, poštenijem oporezivanju i potrebi da se socijalne mjere uključe u politike EU-a vezane za jedinstveno tržište kapitala i valute.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...