Idealna tjelovježba: Plivanjem do top forme i zdravlja

Zbog ekstremnih vrućina u ljetnim mjesecima većina ljudi lako izgubi volju za treniranjem. Ali to se može izbjeći! Odaberite vježbu koja će djelovati na cijelo tijelo, a usput će vas i osvježiti – počnite plivati!

Ako niste jedan od sretnika koji žive u blizini mora ili jezera, otiđite plivati na gradski bazen.

Vježba za cijelo tijelo

Plivanje aktivira sve mišiće i djeluje na oblikovanje cijelog tijela. Vježbanje u vodi također pomaže u izgradnji snage.

Nizak rizik od ozljeda

Ako se oporavljate od ozljede, a želite ostati u formi, onda dajte šansu plivanju. Plivanjem ćete napraviti odličan trening bez stavljanja stresa na kosti, zglobove i mišiće, što ga čini pogodnim za sve uzraste.

Ne zahtijeva skupu opremu.

Ne morate potrošiti stotine kuna da bi se okupali. Sve što trebate je kupaći kostim. Čak i ako se odlučite da trebate više opreme (npr. naočale ili kapu za plivanje), ona je prilično jeftina.

Sagorijeva kalorije

Sat umjerenog plivanja može sagorjeti oko 500 kalorija. Plivanje će ubrzati i vaš metabolizam, što znači da ćete sagorijevati kalorije i dugo nakon što izađete iz mora/bazena.

Odličan kardio trening

Plivanje je odlična aerobna aktivnost. Kod plivanja postoji više kontrole disanja u odnosu na trčanje, a s time i povećane potražnje za kisikom, što uzrokuje mišiće da rade više.

Osvježava

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci, skakanje u bazen ili more osvježava bolje od bilo kojeg sladoleda. Osim što će vas plivanje osvježiti, ono će također potaknuti lučenje endorfina- hormona sreće.

Umirujuće djelovanje

Nekoliko je studija pokazalo da voda ima snažan učinak na mozak. Provođenje vremena u blizini vode ima efekt sličan meditaciji.

Pomaže u održavanju zdravih pluća

Nekoliko istraživanja je pokazalo korelaciju između plivanja i boljeg kapaciteta pluća. Sa zdravim plućima tijelo može bolje obraditi kisik, a to znači da nećete ostati bez daha tako lako. Snažnija pluća također mogu pomoći odbiti bolesti, piše Ultra fit.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...