Od Malog perivoja na bastionu Moro do Jarule

U drugoj polovici 19. stoljeća otvoren je Mali perivoj. Riječ je o perivoju na bastionu Moro gdje je velikaška obitelj Cosmacendi (danas Muzej antičkoga stakla) nešto poslije podigla svoju velebnu kuću. Nedugo zatim i tvorničar likera Salghetti – Drioli podignuo je građevinu (poslije 2. svjetskog rata sjedište Narodnoga lista) pa je cijela površina perivoja smanjena na nekih 600 četvornih metara.

Dalje prema istoku na Bedemima zadarskih pobuna (prema Klajiću bedem je turcizam, bolje bi bilo Zidine zadarskih pobuna, pr. a.) smjestio se bastion Sv. Roka. I na njegovoj nevelikoj površini bio je uređen perivoj godine 1869. Taj je perivoj bio razdijeljen u četiri dijela sa čistinom u središnjem dijelu. Posađena su bila stabla bora, kostele i brijesta. Postavljene su i klupe, a tijekom vremena perivoj je mijenjao izgled, posebno u četrdesetima prošloga stoljeća za talijanske uprave. Zadar je svojedobno, 1979. izgradio ribarnicu pa je i taj zahvat pridonio smanjenju perivoja. Usput, prilikom otvaranja toga perivoja za austrijske vlasti bio je otisnut prikladan letak sa sljedećim tekstom: Vladaocu Dalmacije vitezu Ivanu Wagneru što je plemenitim naumom ovaj šanac s kojega se na neprijateljske čete oganj živi negda sipao u perivoj pretvorio zadarskoj obćini poklonio… Zadarska obćina najserdačniju zahvalnost u vičiti spomen izriče na dan III lipnja MDCCCLXIX.

Na kraju obrambenih zidina bio je još jedan mali perivoj, tzv. Od Kaštela, a u neposrednoj blizini bio je i Perivoj Gospe od zdravlja. Sastavni dio bila su (i još su) tri bunara, a u 19. stoljeću u rubnom dijelu sagrađena je kazališna zgrada, Novo kazalište. Bile su uređene staze, postavljene su i klupe, posađeno ukrasno drveće i grmlje. U 20. stoljeću kolna prometnica razdijelila je perivoj, a Zadar je svojedobno u njemu dao postaviti Perivoj od slave, niz bista znamenitih Zadrana čiji je autor pok. Ratko Petrić, akademski kipar iz Zadra.

Duž današnje Obale Kralja Petra Krešimira Četvrtoga također je tijekom vremena jedan pojas bio uređen u smislu perivoja, a slično i u Uvali Vrulje, dok je poslije 2. svj. rata uređen perivoj Jarula, u neposrednoj blizini negdašnje Tehničke škole. (svršetak)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...