Spot: “Zdravica Gradu Benkovcu” – najljepša pjesma posvećena Benkovcu

„Zdravica Gradu Benkovcu“ pjesma je koja je u srijedu navečer, 15. lipnja 2016. godine zasigurno dirnula u srca mnogih kada je i svečano upriličena projekcija njenog video spota na drevnom Kaštelu Benković u Zavičajnom muzeju Benkovac. Može se slobodno reći da je pjesma postala i službena himna Grada Benkovca koja u svakoj svojoj riječi, stihu i tonu opisuje i promiče sve ono bogatstvo, naslijeđe i ponos čitavog benkovačkog kraja.

Priča o „Zdravici Gradu Benkovcu“ započela je prije 13 godina kada je Vrličanin Emil Kazimir Žeravica na svečanoj sjednici Grada Benkovca dobio nagradu za životno djelo, odnosno priznanje za izniman doprinos u promicanju kulture i športa na području Grada Benkovca u kojem je živio i djelovao 12 godina. Njegova „Zdravica“ uokvirena u sliku, godinama je krasila jedan od zidova u Gradskoj upravi Benkovac da bi se pojavila ideja kako bi  pjesma dodatno mogla oživjeti, posebno u klapskoj izvedbi.

Tako je zahvaljujući prvotnoj ideji vodećih ljudi Klape Asseria Benkovac uglazbljena u iznimnu izvedbu klapske pjesme koju je osmislio Ante Rados, klapski pjevač i voditelj klape Kaleta iz Zadra, nekadašnji profesor Srednje škole kneza Branimira Benkovac i sadašnji direktor Turističke zajednice Grada Zadra. Glazbenu produkciju pjesme potpisuje Olja Dešić iz glazbenog studija Maraton iz Rijeke, a video spot izradio je Leo Lisica iz Studija FOX Zadar.

Pjesmu su izveli benkovačka klapa Asseria, KUD Branimir Benkovac i zbor Srednje škole kneza Branimira Benkovac.

Video spot sniman je na lokacijama Kaštel Benković – Zavičajni muzej Benkovac, Crkva Sv. Ante, Šetalište kneza Branimira – centar grada, arheološki lokalitet Asseria – Podgrađe, Utvrda Kličevića – Raštević, Izvor Šopot u Šopotu, žitno polje u Ceranjama, Vinogradi PZ MAS VIN Polača.

Jedan od idejnih začetnika stvaranja nove benkovačke himne, Mile Marić voditelj klape Asseria i viši savjetnik u Upravnom odjelu za gospodarstvo i društvene djelatnosti posebno se zahvalio Anti Radosu i svim izvođačima pjesme za koju je uvjeren da pjesma i događaj neće stati samo na promociji ovog spota već da će za sigurnošću i dalje promicati ime Grada Benkovca te njegove povijesne i kulturne ljepote. Istaknuo je posebnu zahvalnost za potporu u izradi video spota Gradonačelniku Grada Benkovca Branku Kutiji i ravnatelju SŠ kneza Branimira Benkovac Josipu Peranu.

Ante Rados, čovjek koji je oživio i uglazbio „Zdravicu Gradu Benkovcu“ kazao je kako je i sam bio začuđen što pjesmu do sada nitko nije uglazbio obzirom na njenu vrednotu.

Oduvijek je u meni tinjala želja da tu pjesmu uglazbim jer je toliko podatna pa je to bilo kao da sam čuo pokojnog Žeravicu da je već negdje ispjevao. Zdravica ima jako puno teksta, ali i svoje zakonitosti kad se radi o kompoziciji jer ona spada u svečane, himničke pjesme, tako da su jedan posebni skladateljski zalogaj. Pokušao sam napraviti kombinaciju dalmatinskog i klapskog zvuka, a u isto vrijeme spojiti i taj etno, folklorni način. Tako da je zastupljeno i jedno i drugo, kao i što je sam Benkovac, jer on ima svoju tradicijsku notu i karakteristiku-ojkavicu, istaknuo je Ante Rados.

Posebno je naglasio kako su okupili sam vrh vodećih hrvatskih glazbenika instrumentalista koji su doveli pjesmu do njenog savršenstva. Na posebno profesionalan način zaokružio je spotom Leo Lisica koji je objedinio promidžbenu komponentu s umjetničkim kadrovima te da se s pravom može reći da je Benkovac dobio pravi umjetnički promidžbeni film.
Pjesma i video spot se mogu preslušati na You tube, a bit će objavljena na službenoj stranici Grada Benkovca www.benkovac.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...