U eliminacijskim utakmicama poput današnje, takvima koje ‘paraju gaće’, nužan je momčadski snažni autoritet, a to Hrvatska ima

Hrvatska? Ili Portugal? Tko će u četvrtfinale Eura 2016? Tri dosadašnja nastupa hrvatske reprezentacije donijela su spoznaju o igri koja je suvisla, koja je djelotvorna i koja je, na koncu, osigurala prvo mjesto, ispred Španjolske. Portugal, pak, dospio je na treće mjesto u svojoj skupini jer je Island u zadnjoj sekundi dobio Austriju, a za igru Portugalaca mnogi su konstatirali da nije ‘ni do koljena’ igri Vatrenih.

Sad je, međutim, riječ o utakmici koja ‘para gaće’, dakle eliminacijskoj utakmici, a takve su počesto drugačije od onoga što bi htjeli navijači. Jedna od bitnih odrednica igre hrvatske reprezentacije jest snažan momčadski autoritet na terenu, nešto što je suparnicima do sada bilo teško prolazna zapreka, a što Hrvatska nedvojbeno ima. Kako će na to reagirati Portugal? Nije istina da je Portugal=Ronaldo, ali je dosta blizu tomu. Zato se i Ante Čačić, kao i njegovi kolege iz drugih selekcija što su igrale s Portugalcima, našao u situaciji da treba osmisliti model kako će Ronalda ‘staviti u kavez’, što u stvarnosti uopće nije jednostavno. No, postoje neki oblici djelovanja na terenu koji mogu dovesti do toga da Ronaldo ima što manje kvalitetnih lopta u igri, odnosno da je u zoni šuta što manje prekršaja. Jer, Ronaldo je opaki pucač i upravo se s Mađarskom ‘najavio’ da je još tu, da nije nestao, da je posve izgubio sportsku formu…

Danas će, uz ostalo, biti zanimljivo vidjeti i hoće li Hrvatska u prvoj eliminacijskoj utakmici iskazati psihofizičku moć, bolje reći nadmoć u odnosu na suparnika. Nedvojbeno je da Hrvatska ima mnoštvo kvalitetnih rješenja za suparničke obrane, pa i portugalsku koja imade slabih točaka, ali jedan od uvjeta pozitivnoga rezultata svakako je i silna fizička i kreativna moć srednjega reda gdje caruje Luka Modrić uz golemu pomoć Ivana Rakitića. Čačić, koliko je najavljeno, vraća u vrh napada Marija Mandžukića, početna postava će biti kao i u utakmicama s Turskom i Češkom, što i nije iznenađenje. Već je rečeno, Čačić uvijek tijekom utakmice može reagirati zamjenama ako se nešto počne zbivati u neželjenom smjeru. Hvala Bogu, na klupi je dovoljno igrača koji imaju inovativnost, takvih koji mogu ‘pokrpati’ neku možebitnu rupu ili, pak, ući u vrh napada i unijeti drugačiju dimenziju u razračune sa suparničkom obranom.

Hrvatska, na koncu, danas dobrom igrom i pobjedom može još više otvoriti vrata prema završnici, a to bi kod budućih suparnika dodatno učvrstilo poštovanje i spoznaju da današnji Vatreni imaju itekako što ‘reći’ na ovom natjecanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...