Udruga Porat postavila informativne štandove ispred Gradske knjižnice

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987. godine proglasila 26. lipnja „Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama“. Ovakvom je odlukom poslana jasna poruka o važnosti borbe protiv svih oblika ovisnosti te važnosti jačanja djelatnosti i suradnje u izgradnji društva slobodnog od droga. Cilj obilježavanja ovog dana jest upozoriti javnost na problem zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama te pozvati sve svjetske i nacionalne aktere da se aktivno uključe u borbu protiv ovog problema.

Udruga Porat se i ove godine priključila obilježavanju „Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama“. Zajedno s dugogodišnjim partnerima i suradnicima Udruge Porat; Terapijskom zajednicom Mondo Nuovo, Terapijskom zajednicom Papa Ivan XXIII i Terapijskom zajednicom Susret, u Gradskoj knjižnici Zadar organiziran je informativni kutak.

U petak 24. lipnja, s početkom u 10:00 sati, pred ulazom u Gradsku knjižnicu postavljeni su informativni štandovi na kojima su zainteresirani posjetitelji mogli dobiti informacije o radu terapijskih zajednica i uvjetima ulaska u terapijsku zajednicu, samom problemu ovisnosti te o radu i projektima Udruge Porat.

Terapijska zajednica Mondo Nuovo osnovana je 1979. godine u Italiji, a 1999. godine otvara se i prvi centar u Hrvatskoj. Kuća za smještaj ovisnika o drogi, alkoholu i kocki nalazi se u mjestu Nunić, na pola puta između Zadra i Šibenika. Osim kuće za smještaj ovisnika, terapijska zajednica Mondo Nuovo ima otvorena savjetovališta u Zadru, Benkovcu, Rijeci i Zagrebu u sklopu kojih se provode programi prevencije svih oblika ovisnosti, usluge savjetovanja, pripreme ovisnika za ulazak u terapijsku zajednicu, resocijalizacija ovisnika te individualni i grupni rad s članovima obitelji ovisnika.

Zajednica Papa Ivan XXIII je udruga koja pruža pomoć ovisnicima, osobama s tjelesnim invaliditetom i psihičkim problemima, djeci i obiteljima u poteškoćama, starijim i nemoćnim osobama te drugim ranjivim skupinama. Rad s ovisnicima zajednica započinje 1980. godine te danas u Hrvatskoj imaju otvorene četiri terapijske zajednice i tri savjetovališta. Rad s ovisnicima promovira akciju prevencije preko aktivnosti u školama, surađuje sa socijalnim službama u pogledu projekta prevencije, liječenje i rehabilitaciju mladih u programu i sa sudskim praćenjem za mlade koji su primljeni a imaju sudske procese.

Terapijska zajednica Susret osnovana je 1990. godine, a prva kuća za ovisnike otvorena je 1992. godine u Cisti Velikoj nedaleko od Splita. Danas su otvorene dvije kuće za ovisnike – u Cisti Velikoj za muškarce te kuća u Ivanovcu u koju su zajedno smješteni i muškarci i žene. Zajednica Susret ima otvorena i tri savjetovališta u Splitu, Zagrebu i Đakovu. Osim smještajem i tretmanom ovisnika, zajednica se bavi i prevencijom svih oblika ovisnosti, postpenalnim prihvatom zatvorenika te psihosocijalnim tretmanom ovisnika.

Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat osnovana je od strane liječenih ovisnika 2003. godine. Misija Udruge Porat je kontinuirano osnaživanje emocionalnog stanja i ulaganje napora u razvijanje znanja i vještina liječenih ovisnika radi lakše prilagodbe u društvu u svrhu održavanja trajne drug-free apstinencije; nesebično i pravodobno reagiranje na potrebe osoba koje jesu ili su bile u problemu ovisnosti i aktivno djelovanje na sprječavanju nastanka ovisnosti. Udruga trenutno provodi tri projekta – projekt resocijalizacije liječenih ovisnika „Uključi se!“, projekt prevencije ovisnosti „Zdravi ritam 2“ te program smanjenja štete od zlouporabe opojnih droga „Minus Virus“.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...